A Póker hercegnő élettörténete, avagy Molly Bloom: Elit játszma


Szerző: Molly Bloom
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Elit játszma
Eredeti cím: Molly's Game
Eredeti megjelenés: 2014
Műfaj: önéletrajz
Fordító: Rácz Péter
Oldalszám: 320 oldal
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2017
Ár: 3.480 Ft

Fülszöveg:
A ​könyv, amelyből Aaron Sorkin írt és rendezett filmet. A Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner és Michael Cera főszereplésével készült alkotás „Hollywood pókerhercegnőjének” igaz történetét dolgozza fel, aki kockára tett mindent, hatalmas vagyont szerzett, majd az utolsó fillérig elveszítette. Az Elit játszmában Molly Bloom részletesen felfedi, hogyan építette fel a világ egyik legexkluzívabb, illegális pókerbirodalmát, ahol óriási tétekben folyt a játék. Sztorija bennfentes beszámoló a mértéktelenségről és a veszélyek vállalásáról, a csillogásról és a mohóságról. A 2000-es évek végén Molly Bloom, ez a csinos, húszas éveit taposó, barna hajú fiatal nő futtatta Hollywood legmagasabb beugrójú, legfelkapottabb pókercsatáit. Egy személyben ő volt a játék házigazdája, oroszlánszelídítője, ügynöke és éltető oxigénje. Mindenki be akart jutni hozzá, de csak keveseknek adatott meg, hogy belépjenek a szentélyébe. Több százmillió dollár cserélt gazdát az asztalánál, volt, aki elképesztő összegeket nyert, és volt, aki bukott. Molly játéka a hírességek játéka lett: celebeké, üzleti moguloké, milliomosoké. A kártyacsatákat fényűző, pompás kilátással rendelkező, ízlésesen berendezett lakosztályokban szervezte meg. Magánrepülőgépen utazgatott, elegáns éttermekben vacsorázott, hollywoodi filmstúdiók vezetőivel barátkozott, jóképű, befolyásos férfiak csapták neki a szelet, tudomással bírt a legkényesebb pletykákról, míg aztán össze nem omlott körülötte minden. Az Elit játszma betekintést nyújt a póker csillogó és izgalmas világának színfalai mögé, abba az életbe, amelyet Molly magának teremtett, majd elveszített – és megismerhetjük mindazt, amit eközben saját kárán megtanult.

,,Üzletről van szó, semmi többről. Ó igen, ez a kifejezés mindig kapóra jön, ha valaki igazolni akarja, hogy az együttérzés helyett miért a mohóság irányítja a cselekedeteit."

Jelölések:

2018 - legjobb önéletrajz
2018 - leghasznosabb könyv


A regény az alábbi címkékhez tartozik:




Sorozat: -



    



Miért olvasok életrajzokat? Mert szükségem van a motivációra és sokat tudok egy-egy erősebb személy gondolataiból, cselekedeteiből meríteni. Így volt ez Molly Bloom esetében, aki LA majd NY pókerbirodalmának hercegnője lett, a semmiből építve fel birodalmát. A történet közismert, film is készült belőle és én megosztom róla az élménybeszámolómat, hogy miért ajánlom olvasásra ezt a művet.

Íme, az Elit játszma értékelése:
- Első mondat -
,,A könyvben megjelenített események és élmények valósak.


Többféle önéletrajz létezik, de számunkra most az a típus fontos, amely kendőzetlenül tárja olvasóik elé a szereplőjük igazi valóját. Ilyen könyv az Elit játszma, amely a pókerbirodalom tulajdonosának, Molly Bloomnak az életét mutatja be, méghozzá a szerző saját hangján, meglátásain keresztül több híres emberrel a középpontban, bár hogy kik ezek, az legyen meglepetés, nem fogom elspoilerezni ezt.

Első pillanatra, sőt sokadjára is azt éreztem, hogy ez a mű nekem íródott. Adva van egy nő, aki a testvérei árnyékában él és úgy érzi, hogy az útja Los Angelesbe vezet a szülei által megszabott helyett.
,,Az alkalmatlanság érzete egyre nő bennem, a végén már szinte megszállottan kerestem hogyan tudnám bebizonyítani: én is érek valamit."
Kirajzolódott előttem egy erős, határozott, ambiciózus illetve makacs nő képe, aki kitartóan küzd azért, hogy megálljon a saját lábán, na meg hogy kiharcolja a saját függetlenségét és ez nagyon tetszett. Ilyenkor tudok azonosulni a - mondhatom úgy - szereplővel, hiszen az, amit elterveztem nem kisebb feladat ennél - jó, nem lesz pókerbirodalmam, meg semmi ilyesmim - de az, amit ebből a könyvből tanultam, sokat fog érni később, ebben biztos vagyok. Molly okos és kitartó nő, na meg türelmes is, de nincs híján a negatív vonásoknak sem, így a története figyelmeztetés a túlkapásokra és sokféle más jellemvonásokra, de főleg arra, hogy ne vigyük túlzásba és mindig tudjuk megállapítani hol a mérték, vagy képesek legyünk időben megállni.

Forrás: google pictures
A szerző elég részletesen ír a családjáról, a Los Angeles-i éveiről, illetve mindenről, ami szembejött vele azokban az időkben. Beszél a főnökéről, aki mellett megtanult túlélni, a pókerről, na meg arról, hogy mit tanult és ami a legjobban tetszik: szembenéz önmagával, egyfajta önvizsgálatot végez, hogy felderítse a történteket. A legjobban azok a részek tetszettek, ahol őszintén vall a múltról, na meg az, amikor a póker működéséről vagy az emberek és a játék viszonyáról elmélkedik és még akár ki is adhatna egy ,,A póker pszichológiája" könyvet, simán elolvasnám. Durva és romlott egy világ ez, a magyarázatai, meglátásai pedig érdekesek és tetszik, hogy nem szépít, hanem mindent leír, mert lassú folyamat volt az, ahogy elvesztette önmagát és talán egy kicsit szimbolika is: hogyan morzsolja fel a konzervatív értékeket a világ illetve tökéletes példa arra, hogyan kebelezi be az embereket a pénz és a hamis csillogás, na ez az, amit én nem kívánok elkövetni és akár ebben, akár a kapcsolatokban segítség az önéletrajz, mert szem előtt fogom tartani a leírtakat. És van egy teóriám arra, hol ,,hibázott" a legnagyobbat a szereplőnk: spoileres, jelöld ki ha olvasni szeretnéd -->nem tudott teljesen idomulni az új világhoz, az érzései gátat szabtak, mert nem bírta a magányt. Nem tudott adaptálódni, vagyis pszichopatává válni, ami ahhoz kellett volna, hogy megtarthassa birodalmát és így járt a legjobban. Lehet ezt ő nem így látja, de szerintem így van.
,,A kapzsiság az egyetlen dolog, ami tönkrebaszhatja ezt az egészet."
Tehát összességében a mű könnyen olvastatja magát, gördülékenyen haladtam vele és nemcsak a téma miatt, hanem a megírás, szerkesztés szintén minőségi munka. Bár másra számítottam sok esetben, de végül nem csalódtam, jó olvasmányélményként tartom számon az Elit játszma által adottakat, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, főleg azon olvasóknak, akik saját vállalkozást terveznek indítani.
,,Ha senki sem óhajt hinni bennem, majd én megteszem."

- Kapcsolódó zene -
Két éve tudom igazán mit jelent a zene megnyugtató és életmentő ereje, úgyhogy újításként mindegyik poszthoz hozok egy-egy (vagy több) klipet, számot. Nemcsak LoL lesz (bár elég sokszor fognak szerepelni a zseniálisságuk miatt) és igyekszem mindegyikhez megmagyarázni miért és melyik részénél gondoltam a számokra:
Ezt a világot a pénz mozgatja:


Ítéletem:
Nagyon tetszett

Erősségek:

- az őszintesége

Gyengeségek:

- nincs

Évszak:

- őszi könyv, esős napokra tökéletes

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a regényt:

A mű az Agave Könyvek jóvoltából látott napvilágot 2017-ben, szép kiadásban, jól illeszkedő borítóval.

Az írónő további, magyarul megjelent kötetei:

Nem jelent meg hazánkban könyve az Elit játszmán kívül.


- Egyéb -



A rovatom megszüntetése mellett döntöttem, mármint úgy, hogy különálló cikksorozatként létezzen. Egyszerűbb, ha minden értékelés végén megosztom a külföldi borítókat na meg az arról szóló véleményem. Az eddigi részeket itt találod. (A magyartól eltérő borítókat veszem alapul és mindegyik csak egyszer szerepel, hiába jelent meg több országban ugyanazzal a képpel.)

Három angol és egy lengyel borító.

Az első mutatja meg igazán, hogy melyik játékról van szó, plusz ugye a Molly's Game cím mellé tökéletes párosítás. Ezzel szemben a további három modelleket használ fel: a második kép filmes fedő, a harmadikon pedig a szerző található. A negyedik lett szerintem a legrosszabb a pénzkötegek között ülő nővel a főszerepben. 

Igazából nem tudok elszakadni a magyartól, az ötféle terv közül az a legjobb és a címfordítás is kiváló.


Köszönöm, hogy elolvastad!



Lesd meg őket is!

0 megjegyzés