10

Holden Rose: A harmadik (Howard Matheu... 1.)


Sorozat: Howard Matheu különös esetei 1.


Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy mese képes lesz annyira elvarázsolni, mint A harmadik tette és az elmúlt pár hónap alapján kiderült ez egy nagyon nehéz feladat, hát még egy célcsoportomon kívüli kötetnek... bár ha azt nézem, hogy sok olyan könyv - amely a korosztályomnak szól - nem érint meg engem, tehát vegyük úgy, hogy nem írtam semmit. A most tárgyalt könyvecske pedig azért tetszett nekem, mert a fülszövege egy detektívtörténetet ígért és ez a szó, na meg hogy gyerekekről van szó felelevenítette bennem a Conan animét és egy ,,Hopp, én azt néztem és még tetszett is!" mondattal kezdtem az olvasást - jó mondjuk az anime főszereplője sem éppen gyerek, hanem egy kilencéves testbe zárt zsenipalánta, de ez most igazán mellékes.
,,Ezt a sztorit csak akkor olvasd el, ha nem félsz nagyon a sötétben."
Az alap egy nyomozás, amely a nyári kalandokra épül és három főhősünk - Howard, Nita és Gil - néz szembe a rablókkal, a félelmeikkel vagy éppen csak a túlpörgött képzeletükkel? Úgy gondolják, hogy a nyáron látott eseményeknek lesz folytatása és maguk kezdenek el nyomozni a bűnözők után, hogy mindig azok előtt járjanak legalább egy lépéssel. Ez pedig egy egészen izgalmas történetet eredményez Holden Rose tollából és nem igazán szoktam ennyire jól szórakozni egy meseregényen - majdnem végigvigyorogtam az olvasást - ezért a szerző szerzett nekem egy takaró alatt olvasós szép estét és bevallom egészen jól esett gyerekként viselkedni, mert úgy voltam vele, hogy ennek most meg kell rendesen adni a módját ha már egy detektívesdis mesét olvasok.

Igazából nem ezt vártam a könyvtől, azt hittem, hogy ebben is csak a hibákat fogom észrevenni és majd megint tele lesz a posztom a megjegyzéseimmel - de pozitívan csalódtam - nem így történt. Ennek több oka is lehet, például a jóféle csavar a végén, vagy éppen az, hogy a szereplők aktívkodnak, de talán kettő komponens az, ami miatt nagyon nagy kedvenc lett ez a történet. Az egyik az az hogy nagyon működik a nosztalgiafaktor, tehát én is elgondolkodtam rajta, hogy milyen volt az én általános iskolám és hogy pontosan ilyen eseteket képzelgettünk a pókhálós, eldugott ajtók rejtélye címszó alá és hogy milyen jó volt nyomozósdit játszani egy-két kitalált hullával meg a szokásos izgalmas kellékekkel, amiket egy gyerek el tud képzelni (pl szellemek), de ha jól emlékszem a titkos társaságig nem fajult a dolog soha. Persze A harmadik nem erről szól, de jó volt feleleveníteni az emléket és ez a nosztalgiázás jellemző az osztályok közötti kapcsolatra is, bár azok itt nem a szokványos a, b és c, stb elven rendeződnek, hanem külön nevet kapnak (Tölgy, Bükk, Hárs osztályok) de a köztük lévő rivalizálás szintén ismerős, hiszen minden évfolyamban versengenek az osztályok és nálunk valahogy úgy volt, hogy az a-sok (én is az voltam) a c-sekkel szövetkeztek inkább, a b-sek meg mindig a felemlegetett, ,,bezzeg" példák voltak. Tisztelet a kivételnek.

A másik pedig az, hogy Howard egy igazán életteli kiskölyök, olyan dumával, amelyet az unokaöcsém szokott produkálni és ezért (is) szerettem a karakterét. A másik pedig az, hogy elevenné teszi a sztorit, hiszen egy izgága és képzeletgazdag gyermek csakis akkor érzi jól magát ha rohangálhat ide-oda, ez pedig meglátszik a történeten. Tetszik, ahogy Howard látja a világot - mert szerintem tőle lesz szórakoztató az.
,,A végére még odaírtam: nagyon élveztem a nyarat, mert sokat lehettem a szüleimmel, és kár, hogy vége - ugyanis az ilyen szövegek mindig eggyel jobb jegyet érnek."
Az olvasás kezdetekor egyébként azt hittem, hogy két szálon fog futni a regény, tehát hogy a szerző a nyári események bemutatásával illetve a jelenlegi szállal foglalkozik majd, de mivel a kötet rövid és inkább a később lévő nyomozásra helyezi a hangsúlyt, ezért a visszaemlékezés nem olyan részletes. Ebből indul ki A harmadik cselekménye, hiszen a táborban ők hárman (Gil, Nita, Howard) olyat láttak, amit nem kellett volna és lehet hogy a valóságban ennek az egésznek a valószínűsége alacsony, de itt a mesében olyasmi is megtörténhet amire kevés az esély, tehát ezen nem szabad fennakadni. Emellett a szerző ferdíti egy kissé a tényeket (például a német beszéd használatánál, vagy a mobil jellemzőjénél) bár az ilyenekből lehet biztosra tudni ha valakivel baj van és sajnos emiatt sokkal hamarabb rájöttem az összefüggésekre (nem a fenti okok miatt, azt nem írtam ide) és nem okozott meglepetést a nagy csavar.

A karakterek szerintem jóra sikerültek, tehát Howard az eleven gyerek, aki vicces és miatta vigyorogtam annyit főleg. Hármójuk közül igazából még Nita volt a nagy kedvencem a fiús lány vonásaival, az önbizalomhiánnyal illetve érzékenységével és Gilt annyira nem szerettem meg, de neki is jó helye van ebben a regényben. Fejlődés nemigen történik a kötetben, mert itt a cselekmény a lényeg igazából, vagyis a nyomozás, ami szerintem egészen felépített lett, azzal hogy összeszedik a gyanúsítottaikat és elkezdenek utánuk nyomozni. Ez és még a lenti idézet is tanúskodik arról, hogy a szerző megmutatta - a terjedelem miatt kicsiben és röviden - a gyerekek hogyan képezik le a felnőttek rendszereit és hogyan integrálják azt a világukba a saját kis ,,hierarchiájuk" mellé (itt a gráciákra gondolok).
,,Így lettem én a társaság elnöke. Gil Frost az írnok, Nita Brodsky pedig az összekötő. Nem tudom mi az, de Gil azt mondta, ez egy fontos feladat, és nem bízhatjuk másra."
Tehát szerintem ez egy jó nosztalgiázós könyv, bár a szerző nem az én korosztályomnak szánta a történetet, de semmi gond. Szórakoztató, élettel teli, izgalmas és tetszett!

Az ilyen könyveket szeretem, amelyekben van lélek.
Mindig ezt próbálom keresni és itt megtaláltam.

10 / 10 pont

Ajánlom azon olvasóknak, akik szeretnének kikapcsolódni egy kicsit.

A Főnix Könyvműhely jelentette meg A harmadik könyvet 2014-ben, a Howard Matheu különös esetei sorozat első részeként. Egyébként egy illusztrált kiadásról van szó, amely Varga Zsolt munkája. A következő rész címe: A nyúl akta.

Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és lehet, hogy rablók vannak a nyomomban. Nitával és Gillel láttunk valamit a nyári táborban, amit nem kellett volna. Hallgattunk róla, mert azt gondoltuk, úgyse hinnének nekünk. De nem hagyhattuk annyiban. Készítettünk egy tervet, hogy ne érezzük magunkat veszélyben. Bizonyítékot kellett találnunk! Ez nem volt mindig egyszerű, és néhány dolog elég viccesen alakult. Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
Szerző: Holden Rose
Sorozatcím: Howard Matheu különös esetei
Cím: A harmadik
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -
Műfaj: detektívtörténet, mese, gyermek irodalom
Fordító: -
Oldalszám: 132 oldal
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Megjelenés: 2014
Ár: 1.780 Ft


    




Jelölések:

2015 legpozitívabb csalódása
2015 legjobb meséje

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés