Apró értékelés #6: Randall Munroe - Mi lenne, ha?


,,Néha az is felemelő érzést jelent, ha - a változatosság kedvéért - nem döntjük romba a világot..."


Sorozat: -


A Mi lenne, ha? könyv azért ragadta meg a figyelmem, mert nagyon kedvelem a tudomány humoros oldalát, vagy éppen azt, amikor agyba-főbe robbantgatnak, ez a könyv pedig ezt ígérte a fülszövegében és meg is tartotta!

Bár azért
"néha az is felemelő érzést jelent, ha - a változatosság kedvéért - nem döntjük romba a világot..."
Az alap nagyon egyszerű: fogjunk egy ex-NASA tagot aki napjainkban képregényeket rajzol, adjunk hozzá pár hülyeségnek tűnő kérdést, keverjük meg és nézzük meg mi történik... az eredmény az lesz, hogy létrejön a Mi lenne, ha? kötet illetve a szerző weboldala! Ez pedig azért jó, mert mindig is tudni akartam, hogy vajon Yodának mekkora az ereje, vagy éppen a facebookon mikor éri el a halott emberek profiljainak száma az élőkéét?

Randall Munroe könyve egy igazán szórakoztató mű és én nagyon szerettem olvasni annak ellenére, hogy néha inkább csak néztem ki a fejemből a fizikai vagy éppen a matematikai leírásoknál, viszont a földrajzos kérdések bizonyos részét illetve az arra adott válaszokat már ismertem. Ettől függetlenül érdekes látni, hogy a szerző mennyire lelkes, mert ez szinte átsüt a lapokból - amiben lassan megszégyeníti a NatGeo csatorna tudósait - és nekem ez tetszett a legjobban, na meg a humora, ami egy-egy illusztráción keresztül kerül elő, plusz az is szimpatikus benne, hogy javítja magát ha rosszul írt le egy-egy jelenséget. Emellett Randallnek határozott elképzelése van a jövőről a robotika terén, illetve ha területszerzésről van szó akkor a hollandokkal van megáldva, plusz szeret robbantgatni, meg egy kissé őrült és úgy gondolja bármikor bekövetkezhet a világvége - bár ez lehet hogy a könyvben leírt néhány kísérlet eredménye lenne...
,,Megjegyzés: Ha valaha is bennrekednél velem egy égő házban, és javaslatot tennék a lehetséges menekülésre, akkor járnál a legjobban, ha figyelmen kívül hagynád az ötleteimet."
A kérdések java része furcsa, sőt a szerző ketté is osztotta ezeket röviden megválaszolható és aggasztó illetve hosszú kifejtést igénylőekre és bár alig válogat a beérkezettek közül, azért az extrán furcsákra nem pazarolt sok időt. Amire viszont igen, azoknál eljátszadozott az ötletekkel, mert többet is továbbgondolt és a végeredmény igencsak kirobbanóra sikerült vagy éppen pusztulással járt. Mindegyiket részletesen és okosan vezette illetve vezeti le a weboldalán is, plusz igazán érdekesen gondolkodik, élvezetes ezt látni.

Az egyik kedvenc kérdésem a periódusos rendszer elemeire vonatkozik, hogy vajon egymásra építhetőek-e az egyes alkotó részek, bár végül mindegyiket izgalmasnak találtam, például azt az ötletet is, hogy mi lenne az óceánokkal ha átszivattyúznának a Marsra a vizet?
Igazából egyszer sem volt unalmas a kötet, de azért nem való mindenkinek, mert még mindig nagyobb arányban szerepel benne a matematika, kémia, fizika és a földrajz - a természettudományok - mint bármi más, így lehet hogy páran száraznak találják majd azokat a részeket ami két pusztítás között van. Viszont azért érthetően vezeti le a szerző az elméleit, tehát itt a megértéssel sincs gond.
,,De kit érdekel, hogy mi zajlik a háttérben, amikor van egy elpusztíthatatlan hajszárítónk?"
A megválaszolt kérdések alapján számomra egy szimpatikusan őrült fazon képe jelent meg, aki szeret játszadozni a természettel és azok erőivel, én meg azt írom erre, hogy csak nyugodtan, várni fogom a további köteteket!

Szerintem ez egy szórakoztató könyv, egy érdekes személyiséggel és rengeteg furcsa vagy éppen aggasztó kérdéssel.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a robbantásokat, robbanásokat, az igényes humort és nem a trasht, ami a mai paródiafilmeket jellemzi. 

A Mi lenne, ha? az Athenaeum kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben, szép kötéssel, lábjegyzetekkel, humoros illusztrációval, érdekes továbbgondolásokkal. Tetszik!

Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Tudják, mekkora az az erő, amellyel Yoda mester felemelte az űrhajót a mocsárból? Sokan vakarjuk a fejünket, amikor gyermekünk vagy gyermekkorú ismerősünk furcsánál furcsább kérdéseket tesz fel, a legkülönfélébb tudományágakban. Randall Munroe szülei a fejvakaráson túl megpróbálták megválaszolni ezeket, így az érdeklődő gyermekből érdeklődő felnőtt lett, aki kedvenc kérdéseit hamarosan vicces formában válaszolta meg saját honlapján. A szerző nélkül soha nem tudnánk meg, hogy valójában, tényleg milyen nehéz megtalálni a lelki társunkat, vagy hogy mi történik egy marhaszelettel, ha (megfelelő magasságból) földre dobjuk. Egy biztos: a szerző gondolatmeneteinek fele a Föld elpusztításával végződik, így ajánlatos komolyan venni a figyelmeztetést: „Ezt otthon semmiképpen ne próbálja ki!"
Szerző: Randall Munroe
Sorozatcím: -
Cím: Mi lenne, ha?
Eredeti cím: What if?
Eredeti megjelenés: 2014
Kategória: tudományos, ismeretterjesztő, képregény
Fordító: Varga Krisztina
Oldalszám: 394 oldal
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2014
Ár: 3.990 Ft


    




Lesd meg őket is!

0 megjegyzés