Így szerettek ők 2


Szerző: Nyáry Krisztián
Sorozatcím: -
Cím: Így szerettek ők 2
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -Műfaj: életrajz, irodalomtörténet
Fordító: -
Oldalszám: 160 oldal
Kiadó: Corvina Kiadó
Megjelenés: 2013
Ár: 4.500 Ft

      


Fülszöveg:

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel könyv lett, a kötetből pedig az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is. A második könyvben újabb 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmei történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.

Karinthy Frigyes fegyverrel a kezében szöktette meg férjétől első feleségét, Judik Etelt, miután párbajozott is miatta.

Jókai Mórt elmebetegnek akarták nyilvánítani rokonai, hogy ne vehesse el a nála 54 évvel fiatalabb Grósz Bellát.

Szabó Lőrinc azt tervezte, hogy hármasban fognak élni feleségével, és annak legjobb barátnőjével, Korzáti Erzsébettel, aki hosszú évekig a költő szeretője volt.

Füst Milán hatvan éven át tartott fenn szerelmi kapcsolatot Jaulusz Erzsébettel, de csak néhány napig éltek együtt.

Molnár Ferenc ollóval kivágta nadrágja térdeit, hogy bebizonyítsa: felesége, Vészi Margit nem gondoskodik róla.

Örkény István le akarta lőni első feleségét és annak szeretőjét, akik a brit hírszerzés ügynökei voltak, de pisztoly helyett mackósajtot vitt magával.

Rejtő Jenő két alkalommal is a gépírónőjét vette feleségül, akiknek estélyi ruhában kellett gépelniük.
Bródy Sándor szíven lőtte magát miután szeretője, Erdős Renée elhagyta.

Jászai Mari elhagyta a halálos beteg Reviczky Gyulát egy 18 éves fiatalember kedvéért, akit ő nevezett el Szomory Dezsőnek.

Móricz Zsigmond egy garniszállóra vitte az utcán megismert fiatal Litkei Erzsébetet, az Árvácska modelljét, aki ezután élete utolsó élettársa lett. 

Néhány igaz mese magyar írókról és költőkről, amelyeket kevesen ismernek. Az Így szerettek ők második kötetében a szerző Csokonaitól Vas Istvánig, Dérynétől Déry Tiborig mesél el 40 történetet múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.



,,AZ ÉN SZEREPEM MINDÖSSZE ANNYI VOLT, HOGY KINYITOTTAM EGY AJTÓT AZ ARISZTOKRATIKUS TUDOMÁNYOSSÁG FALÁN, MELYEN ÁT MOST JÓVAL TÖBBEN BELÁTHATNAK, MINT KORÁBBAN."

Az első bekezdésben muszáj leírnom, mielőtt a mű értékelésébe kezdenék, hogy nagyon szerettem olvasni ezt a kötetet és ennél gyönyörűbb könyvem még nem igazán volt! Annyira szép az Így szerettek ők második része, hogy akár egész nap elnézegetném és forgatnám. Gyönyörű a belső díszítés illetve a képek nagyon igényessé teszik a művet amelyek minden egyes alkotónál megjelennek. Le a kalappal a kiadó előtt! Úgy gondolom, hogy az a 4500 Ft (teljes áron) húzós, de megéri és mivel nekem nincs meg az első részem, ezért azt hamarosan megszerzem a boltból. Együtt biztos szépen mutatnak majd!

Először a molyon találkoztam az első résszel és már akkor szerettem volna olvasni, de sajnos még nem volt lehetőségem megszerezni. A második kötet a gyönyörű borító illetve a beharangozó miatt azonnal felkeltette az érdeklődésem és úgy voltam vele, hogy ezt a könyvet mindenféleképpen elolvasom!

Igazából elsőre nem azt vártam, amit kaptam. Azt hittem sokkal unalmasabb lesz a mű és lassan fogok vele haladni, de azzal a kezdéssel Nyáry Krisztián levett a lábamról és már vissza kellett fognom magam, hogy ne olvassam el azonnal, egy ültő helyemben az Így szerettek ők második részét. Nehéz volt, de sikerült.

A kötet előszava érdekes, mert tartalmaz egy kis visszatekintést, illetve a szerző célját, ami miatt megírta a köteteket és a bejegyzéseket. Krisztián nem annak a rétegnek gyűjtötte össze a történeteket, amelyik már tudott róluk, hanem azon csoport számára is kinyitott egy kaput, amelyik nem. És ezért hálás vagyok neki, mert nálam a célját teljesen elérte.

Egy olyan történet nem volt amelyet untam volna, legszívesebben még olvasnám, mert annyira tetszettek. Krisztián élvezetesen tud írni, nagyon érdekes és olvasmányos volt mindegyik fejezet és az is jó ötlet volt, hogy az egyes alkotók mellett ott szerepelt a szerelmük, szeretőjük élete is. Így egybefonódva, együtt olvasva őket teljesebb élményt kaptam és jobb ismeretet. Az egyes fejezetek végén lévő részletek pedig az olvasottak után igencsak más értelmet és tartalmat nyertek, sokkal jobb átéreztem őket és nem egyszer megkönnyeztem a sorsokat. Emellett pedig több olyan író, költő akadt akiket nem ismertem és így bővült a várólistám is, kíváncsi lettem egyik-másik szerző életművére (pl. Bánffy Miklós egy-két regényére).

Az első fejezet Karinthy szöktetéséről szólt és leesett az állam mikor olvastam, nagyon jó kezdésnek tartom! A többi történetben is hasonló elemek szerepelnek, de igazából a kötet nagyon színes életek szempontjából, nincs két egyforma sors. Ön- és egymást pusztító végzetek, saját maga életét és szabadságát feláldozó hitves, öregkori késői lángolás - az irodalom szereplői, ahogy még nem találkoztam velük.
Az eddig kialakított képeket, amelyeket az egyes szerzőkről őriztem, Krisztián átformálta és ha a jövőben egy-egy alkotó művével fogok találkozni, akkor előtte előkapom ezt a könyvet is, hogy jobban megértsem azt, akinek az alkotását olvasom.

Ahogy az előszóból is kiderül, Nyáry Krisztián elgondolkodott azon, hogy megossza-e velünk a gondolatait Kölcsey szerelméről, pont azért hogy vajon mekkora lesz a közfelháborodás emiatt. (Ehhez raktam be lentebb a Kálmán Olga-féle interjút, amely erről szól és bővebben megmagyarázza azt, amiről én most nem írnék.) Engem nem zavart ez a történet, igazából úgy hiszem Krisztián jól érvel és nagyon meggyőző tud lenni, nekem tetszett, beleillik a kötetbe.

Igazából Nyáry Krisztián - ahogy az előszóban is írja - meghagyja nekünk a véleményalkotás szabadságát, mert nem tudjuk mi történt valójában, nem éltünk velük egy korban, minden csak spekuláció és ezért az övé is az és nem akarja ránk erőltetni a gondolatait. Ez főleg Arany János esetében igaz, nem maradt fenn elég dokumentum utána.
A szerző írásait nagyon jónak tartom, szívesen jártam volna az óráira, biztos, hogy nem untam volna egyiket sem.

Olvasás előtt engem a beharangozott Kölcsey-történet, illetve a kedvenceim életéhez kötődő írások érdekeltek legjobban, tehát nagyon kíváncsi voltam Arany János és Jókai Mór életére. Bár az utóbbi esetében tudtam róla, hogy egy nála jóval fiatalabb hölgyet vett feleségül, de azt nem hogy a családja emiatt elmegyógyintézetbe akarta zárni az írót, megakadályozandó a frigyet. Arany János esetében pedig azt sajnálom, hogy az életének darabkái elvesztek, sosem kapunk róla teljes képet.

Nem mehetek el szó nélkül amellett sem, hogy ismét rádöbbenve milyen rövid az élet, át kellett értékeljem a kapcsolatomat. Ilyenkor arra gondolok, hogy mekkora szerencsém van, hogy megtaláltam életem párját és mindennap hálás vagyok azért, hogy még viszonylag fiatalon találkoztunk. Ezért sírtam a könyvön, meghatódtam és sajnáltam nagyjainkat, akiknek nem adatott meg a boldog és tiszta szerelem élménye. Illetve együtt örültem azokkal, akiknek igen és megtapasztalták milyen erős anyagból van a szeretet. De addig is, itt maradt az életművük, igyekszem őket minél jobban megismerni.

Már csak egy kérdésem maradt: miért nem olvastam ezt a könyvet korábban?

Összesítve számomra teljes katarzis volt ez az olvasási élmény és nagyon nagy kedvenc lett, biztos hogy többször is előkapom a későbbiek során! Sajnos a szerző nem tervezi a további kötetek kiadását, én azért remélem meggondolja magát!

Fájón, szenvedőn, üvöltve, héja-nászban, versekben, levelekben, esszékben, hűségben, hűtlenségben, szerelemben, szeretetben, békességben... Így szerettek ők...


Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés