Zombi túlélő kézikönyv

Ne légy hanyag, ha a legértékesebb tulajdonodról – az életedről – van szó! 
Ez a könyv elengedhetetlen, ha túl akarod élni az élőhalottak hordáinak támadását, akik talán ebben a pillanatban is a közeledben ólálkodnak, anélkül, hogy tudnál róla. 
A Zombi túlélő kézikönyv jól bevált tanácsait követve teljes biztonsággal megvédheted önmagadat és szeretteidet az élőhalottaktól. 
Ez a könyv életet menthet.


A háttértörténet háttere.



A műfaji besorolást a goodreads-ről néztem, bár egy kicsit meredeknek tartom berakni a sci-fi jelezést oda, de ha gondolkodom rajta, akkor egyre jobban elfogadom, hogy az író, mint lehetséges jövőképet kezelte az apokaliptikus zombihorda felbukkanását.


Ezt a könyvet egy percig nem akartam komolyan venni, de néha eszembe jutott a kérdés: Brooks ezt vajon mennyire gondolja komolyan? Néha olyan érzésem volt, hogy a könyvben említett fegyverekből már elraktározott egy párat biztos ami biztos alapon, hogy nehogy meg tudják lepni a zombik és már lélekben felkészült egy zombiapokalipszisre. Ha nincs így, akkor viszont eléggé megszállottnak tűnik és ez jót tesz a könyvnek.
"A holtak köztünk járnak. Zombik, élőhalottak - nevezzük őket bárminek, ezek a teremtmények jelentik a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, leszámítva magát az emberiséget. Téves lenne ragadozóknak hívni őket, magunkat pedig prédának."
A kötetről annyit kell tudni, hogy sorra veszi a zombiapokalipszis minden elemét: mik a zombik és a jellemzőik, a különféle fegyverek hogyan vethetők be ellenük, hogyan védekezhetünk, ha menekülni kell azt hogyan tehetjük meg, milyen felszerelést vigyünk magunkkal, milyen taktikát vessünk be támadáskor, mit csináljunk ha bekövetkezik a legrosszabb? Hogyan tehetjük újra lakhatóvá a földet ha rossz véget ér az emberiség, illetve megmutatja kronologikus sorrendben, hogy a történelem során mi utalt a zombitevékenységre.

Azért kezdtem el olvasni ezt a kézikönyvet, mert nagyon tetszett a Zombiháború és további adatokra vágytam, olyanokra amik nem voltak benne a regényben és hát... meg is kaptam, de azt még mindig vizsgálják a tudósok, hogy miért alakult ki a vírus. Pedig pont erre voltam kíváncsi a legjobban! Én meglepődtem, azt hittem ez a kötet a Zombiháború után íródott, de utánanéztem ennek és nem! 2003-ban jelent meg, míg a regény 2006-ban. Amúgy érződik is rajta, hogy ehhez a részletes világképhez, illetve kidolgozottsághoz sok időt töltött azzal, hogy csiszolgassa a tudását.

A Plants vs zombies játék egyik
zombija.
Első ránézésre olyan, mint a Honvédelmi alapismeretek jegyzetem, nem gondoltam volna, hogy bármikor is megtörténhet az, hogy egy értékelésben ezt írom. A rajzok (jó a tankönyvben profibb az ábrázolás, de a ballisztikánál kell is) és a stílusuk nagyon hasonló volt, viszont a jelenleg tárgyalt könyv a túlélés résznél nem megy bele komolyabban a témába, hasonlónak kellett volna lennie mint, amit Bear Grylls leművel, mert azért a jegyzetemnél is undorodtam egyes túl valóságos résztől, itt pedig nem történt ilyesmi. Rendben, hogy a könyv a laikusoknak íródott, de ha a saját példámból indulok ki, akkor ha nem a zombik ölnének meg, biztos a természet végezne velem, ha arra kényszerülnék, hogy idegen vidékre kéne mennem. Nem sokan értenek a mérgező növényekhez, vagy hogy mi hasznosítható a természetből számunkra. Viszont ez nem egy sima túlélő kézikönyv, ez egy zombi túlélő kézikönyv, tehát a fenti érv rendben is volna, ha egy átfogó, mindenre kiterjedő kötetről lenne szó és nemcsak egy kis egységre, vagyis az élőhalottakra koncentrálna a szerző.
"A könyvben leírt tudásanyag azonban csak egy része a túlélésért folytatott küzdelemnek. A fennmaradó részt mindenkinek egyénileg kell hozzáadnia. A személyes döntés, az élni akarás a legfontosabb, ha támadnak az élőhalottak."
A könyv nagy része érdekes volt, ám azért akadt olyan, amit untam. Az eleje kifejezetten tetszett a túlélés, újrakezdés részig és sok benne az ismétlés, de azért még ezek a részek is lekötöttek, viszont a végén lévő történelmi áttekintő nem mindig és ott már nagyon szenvedtem. Rengeteg az olyan történet, hogy a zombik jöttek, haraptak, elpusztultak (végleg), ami viszont jó, érdekes és nem egy újraírt történet volt, azt nagyon szerettem olvasni (pl. hogyan próbálták meg a japánok hasznosítani a zombik ,,tulajdonságait" a II. világháború idején). A legjobban a zombik jellemzése tetszett az elején és az, ahogy megpróbálta megmagyarázni a vírus hatását és egyebeket is, például azt hogyan hallanak a zombik, mennyire kifinomult a látásuk, stb. Ám azt nem sikerült, hogyan jelent meg a Solanum vírus, kicsit morgok emiatt, eléggé kényelmes megoldás az, hogy még a tudósok dolgoznak rajta.

Aki már olvasta a Zombiháborút, annak a legtöbb dolog ismerős lesz és pár dolog visszaköszön ebben a regényben utalások formájában. Igaz, hogy ez hamarabb íródott, de én inkább venném kiegészítő kötetnek, mert összeegyeztethető a kettő, sok háttérinformációt ismerünk meg, ezért inkább elolvasását csak a regény után ajánlom és így sokkal másabb színezetet kap a kézikönyv, mert szerintem úgy unalmasabb lenne.
"Meg lehet állítani ezeket a teremtményeket? Igen. A tudatlanság a legerősebb szövetségesünk, a tudás a legádázabb ellenségünk. Ezért íródott ez a könyv: hogy elérhetővé váljon a túléléshez elengedhetetlen tudás, mellyel legyőzhetőek ezek a bestiák." 
Erről is volt szó a kötetben...
Itt a szerző szintén teóriákat állított fel, csak itt most nem a nemzetek viselkedését tanulmányozta, hanem azt vizsgálta, hogy a fegyverek hogyan használhatók a leghatékonyabban, melyek működnek igazán és mi az, amit felejtsünk el. Ugyanez elmondható a közlekedésre, vagy éppen arra, hogy mit kell csinálni, ha egyedül maradtunk a földön és be kell népesíteni azt. A regényben sokkal személyesebb, sokkal emberközpontúbb volt az ábrázolás, itt inkább a tényekre helyezi a hangsúlyt, nincs benne személyes tényező. Azt nekünk kell hozzáadni.

A történelmi áttekintő mutatja meg, hogy a zombik a történelem során is voltak, kevés számú megjelenésről tudunk és csak a globalizáció során terjedhetett el a vírus egy igazi világméretű járványként, kellett hozzá a fejlett világ. Érdekes volt az első ilyen beszámoló. Természetesen az adatokból napjaink felé közeledve egyre többet kapunk (ahogy fejlődik a technika) és ezért van ebből olyan sok ismétlés, egyszerűen ennyi történetnél már nem lehet újat kitalálni. Ám az író néha meglepett a kreativitásával.

Igazából a kemény kötés jól néz ki a borítóval együtt, ami bizony kifejezi a lényeget. A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg, 2013-ban, a Hard Selection kiadói sorozat részeként.



Max Brooks a rendező Mel Brooks és Anne Bancroft fia. 1994-ben szerzett diplomát a Pritzer Egyetemen. A felesége, Michelle, forgatókönyvíró és van egy fiúk is, Henry.


A művei közül kettő jelent meg hazánkban, a Zombiháború, amelyből film is készült és a hozzá kapcsolható Zombi túlélő kézikönyv, mindkettő a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Többféle zombi antológia létrehozásában és a képregények írásában is aktívan részt vett pl. G.I.Joe: Hearts and Minds. A könyvei közül még a The Zombie Survival Guide: Recorded Attacks c. kötetet emelném ki, amelyet Ibraim Roberson illusztrált. Ahogy olvasom a rövid ismertetőt, látom, hogy kapcsolódik a kézikönyv történelmi áttekintő részéhez...



Értékelésem: 4 zombi az 5-ből. *bumm, headshot*

Rendelési lehetőség:
(kartonált kötés)
(kemény kötés)

Simon tippjei a zombiapokalipszis esetére:




Eredeti megjelenés: 2003
Eredeti cím: The Zombie Survival Guide: Complete Protection from the Living Dead
Magyar megjelenés: 2013
Kiadja: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Illés Róbert
Illusztrálta: Max Werner
Oldalszám: 286 oldal
Ár: 2499 Ft kartonált kötés / 3499 Ft kemény kötés


Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés