3

Zaj

Először: elnézést kérek, hogy nem tudok gyorsabban haladni a dolgaimmal, rengeteget kell tanulnom a zh időszakomra. Igyekszem mindent pótolni, de az egyetemen Karácsonyig nincs megállás. Utána szénszünet...

Szóval fülszöveg:
,,Ez az elolvasása után még sokáig bennünk kísértő debütálás egy briliáns hangú új író tollából garantáltan legalább annyira magával ragadó, mint amennyire vitákat kiváltó mű, egy sokkoló tabló és helyzetelemzés az amerikai civilizáció küszöbön álló összeomlásáról – és arról, hogy mi következik azután. 
Az analógról digitálisra váltó televíziózás utóhatásaként felbukkanó, Sávhasználat néven ismert anarchikus mozgalom kisajátítja és önös céljaira fordítja a kihasználatlan rövidhullámú sávokat. A csatornák közötti statikus háttérzajba rövidesen baljós és ijesztő figyelmeztetések vegyülnek a civilizációnk küszöbön álló gazdasági, politikai és társadalmi összeomlásáról – és hidegvérű leckék arról, hogyan éljük túl a bukást, és hogyan boldoguljunk a kíméletlen új rendszerben, amely idővel elkerülhetetlenül feltámad a régi hamvaiból. 
Hiram és Levi fiatalemberek, egykori cserkészvezetők, és számtalan szerepjáték kampány veterán harcosai. Az egyetemi kampuszok, bevásárlóközpontok és zárt közösségek véráztatta harcmezőit járva egyszeriben azon kapják magukat, hogy új személyiséget öltve, és új ideológiákkal felszerelkezve egykori diákok, hackerek, és a társadalomba nehezen beilleszkedő egyéb elemek szedett-vedett csapatát vezetik, hogy eljussanak egy Amaranth nevű, már-már mitikus helyre, az új Ígéret Földjére, ahol egy törékeny jövő várja, hogy megszülessen általuk."


Ez a regény elgondolkodtató. Inkább elemzés lesz (lehet) mint a szokásos kritikai bejegyzés.


Hajjajj, a fülszöveg nagyon jó és nagyon mást vártam mint amit kaptam. A kezdete in medias res, bele egyből a cselekménybe és sajnos nekem ez kusza és kicsit érthetetlen volt. Viszont a regény végére tisztább lesz a kép. Ezt inkább annak kell venni, hogy illik a regény szövegéhez, szóval ezzel nincs baj de egy felkészületlen olvasót kicsit mellbe vágja hogy az elején nem ért semmit. (Többek között ezért hagytam abba a Zsivágó doktort...) Szóval az eleje ütős. Ha újra olvasnám már többet értenék belőle, de valahogy direkt nem olvasom most újra. Majd később.

Nem mindig egyértelmű ki beszél, keveset tudunk a karakterek kinézetéről. Kicsit ködösen fogalmaz. Ez kell a regényhez, de szerintem egy kicsit eltúlozta. Lehet hogy a kortárs regényekhez tökéletesen illik, de az élvezhetőséget nagyon rontja.
Kissé diszharmóniás volt a regény, az író nyugtalanságot kiváltó eszközöket használt. Ez azért jó, mert ezzel képes hatni az olvasóra...

A cselekmény egy utazás lényegében, tartanak a regénybeli Édenkert felé ahol teremthetnek majd egy utópisztikus államot. Ez azért ,,szép", mert terrorral akarnak tökéletes kormányzási rendszert teremteni, a békét megadni. Erre volt már példa a történelemben is... Szóval kissé paradox helyzet. Ez tetszett, mármint ennek a képe a regényben és a rögös út az Éden felé. Mármint... na jó, ebből már nem jövök ki jól. Szóval azért tetszett a regény, na.

Ha már Édenkert, akkor meg kell említeni azt hogy látszik hogy az író jártas volt az irodalomban, van egy pár elrejtett utalás (már csak neveknél is). Megjelenik a bibliai párhuzam, a nevek vonatkozásában is és egy kis görög mitológia. Ez is jó elem. Pl. Ruth, aki elhagyta városát és követte anyósát egy új földre, körülbelül itt is ez van, csak egy kicsit másként de a követés megvolt.

A háttér:

,,Miután a tévécsatornák full digitálra váltottak, az emberek elkezdték újra felhasználni - ,,kiaknázni" - az analóg hullámokat. A hullámsáv alsó tartományába eső frekvenciákat, amiket az FCC nem adott el, vagy nem korlátozott a saját Nemzetbiztonsági Hálózata számára. Amik csupán a riadókészültségeseknek voltak fenntartva. A zsaruknak és hasonlóknak."

Akkor miért nem ellenőrizték? Azért ha a rendőrség használja (mondjuk nem a katonaság, erről eszembe jut egy egyetemi történet a katonaság és a kutatók frekvenciahasználatáról de azt inkább nem írom le ide, de jó sztori volt) szóval azt nem kéne ellenőrizni? Ha a rendőrség használta, akkor miért nem vették észre ezt? És miért nem szüntették meg?

Ez a helyzet, a Sávhasználat él és virul és üzeneteket ad le, hogy hogyan éljük túl az Összeomlásnak nevezett eseményt. Mindig Összeomlásként van jelen a regényben és azért nem egyértelmű miről van szó. Ezért kell elolvasni az interjút a végén, ott kiderül hogy amiről szó van az a civilizációnk összeomlása (itt ajánlom Huntington könyvét: http://moly.hu/konyvek/samuel-p-huntington-a-civilizaciok-osszecsapasa-es-a-vilagrend-atalakulasa), bár nem olvastam még Fukuyama művét de ő ír ilyesmiről (http://moly.hu/konyvek/francis-fukuyama-a-tortenelem-vege-es-az-utolso-ember).
Végig arról volt szó, hogy ez válaszreakció az Összeomlásra, én ezt nem így láttam. Egy egyszeri jelre kirohantak és elkezdtek embereket vagdosni. Ez nem válaszreakció, ez egy új világrend kialakítása méghozzá erőszakkal.

De tegyük fel mégis, hogy ez válaszreakció. De akkor mi váltotta ki, hogy összeomlik a gazdaság? Mert nem csak a civilizációval, a társadalommal történik ez... ezért írom hogy a Sávhasználat lelkes követői át lettek ejtve.

Azzal egyetértek hogy ez lehet egyfajta reakció is, mármint az erőszak. Nehéz elfogadni, de nagyon is lehetséges, az emberiség mindig is hajlandó volt ilyen gonoszságokra.
Ha már gyilkolnak, megkerülik a bűntudatot. Új neveket választanak, új identitást, csak hogy ne kelljen visszanézni a régire, ne kelljen szembenézni a tetteikkel. Maszkot öltenek hogy elrejtsék arcukat, nevet változtatnak és mindig azt mondják, hogy: ,,Amit tettél helyes volt!".  De egyszer szembe kell majd nézni velük, örökké nem bújhatnak el.
Morgan esetében is ez volt a helyzet, feltámadt a bűntudata.

Érdekes hogy kevés szó esik az egyházról, erről az oldalról is kíváncsi lettem volna a történetre. Ahogy  egy globális szintű helyzetképre is, ezt nagyon hiányoltam. Máshol nem történt meg ez? Miért nem lett akkor politikai környezetben is ábrázolva? Hova tűnt a többi civilizáció? Nem kellett volna nekik is beavatkozni ebbe az egészbe? Egyfajta térhódítás miatt...
Hiram hitéről volt szó, de kiábrándult belőle. Ez lehet a jelen eseményeinek elindítója is... mert hát miért fontosabb néhány idegen mint a saját családja. Miért nem lehet beszélni a szülőkről? Hogy ne legyen ember, aki szemrehányóan néz rájuk? Ne érezzenek bűntudatot?

,,Egyszer, még tinédzser koromban igyekeztem meggyőzni magam arról, hogy éreztem Istent. Egyedül a szentélyben, miután elkísértem anyut a templomba valami esti imára. Csak bámultam a mennyezetet, és mélyeket lélegeztem, olyan gyorsan, ahogy csak bírtam. Utóbb elmondtam a gömbölyű fejfedőt viselő ifjúsági lelkipásztorunknak, hogy éreztem Őt. Hogy áldott vagyok.
Végül azonban nem volt más, csak a szél és az eső, amint zajt csaptak a sötétségben."

A regényt két egységre lehet bontani, a Könyvre és a tényleges történésre, ezek váltakoznak folyamatosan. Egy kicsit számukra Bibliaszerű a Könyv, annak fordítottja, hiszen a túlélésről ír, szóval hogyan éljenek túl egy Összeomlást mások kárán. Ugyanúgy ahogy a Bibliát is többféleképpen lehet értelmezni, ezt a Könyvet mások írják. Tehát mindenki máshogy gondolkodik, máshogy értelmez.

A vége megrázó, nem számítottam rá. Már csak ezért is érdemes volt elolvasni.

A romantika kicsi volt, elhanyagolható, nem ez a lényeg.

A karakterek helyzetébe nem tudtam beleélni magam. A másik kérdés az, hogy egyáltalán valaki ezt akarja tenni, azért örülök, hogy nem éppen ez az újraelosztás (javaké) van folyamatban és nem kell egy Helyet kijelölni. Hiramot nem kedveltem, de jó a bűntudat nélküli ember jellemének ábrázolása. Maryt jobban bírtam. Kicsit talán az elidegenítés eszközét használta az író, nem tudtam beleélni magam. Gondolom ez direkt volt így.

,,Mert végtére is, a szerelem nem más, mint egyszerűen a forrásokért való versengés, ami azonban végtelenül összetetté, megismerhetetlenné és átláthatatlanná varázsolódik, amikor négyzetre, köbre és minden egyéb érzelmi hatványra emeled - és amire aztán rárakódnak még a szex, a társadalmi elvárások, és a téves emlékek rétegei arról, hogy eredetileg mik is voltak azok az erőforrások, amikért az egészbe az elején belevágtál."

Azt hiszem ennyit tudok hirtelen írni. A többi már csak belemagyarázás lenne remélem eddig sem volt az és nem szeretném erőltetni ezt.

Összesítés: 3/5 pont
Sajnos nekem annyira nem jött be és rengeteg kérdés merült fel, ezért tudok csak ennyit adni rá.

Kedvenc szereplő: Mary
Nem kedvelt: Hiram

Kedvenc rész: -
Nem kedvelt: -



Eredeti cím: Noise
Eredeti megjelenés: 2010

Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Főnix Könyvműhely
Fordította: Dr. Sámi László
Oldalszám: 224 oldal





Köszönöm, hogy elolvastad! 

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés