4

Az angoltanár

,,Adottságaink határozzák meg, mi iránt vonzódunk. A művész azért szereti a hegyeket, mert festői, a mérnök a sík vidéket, mert célszerű. Az élvhajhász a „csinos nőt", mert épp kedvére való, a divatos, fiatal úriember az elegáns ifjú hölgyet, mert az ő fajtája. A kimerült, elcsigázott, vélhetően ingerlékeny tanár pedig szinte vak a szépség iránt, érzéketlen a légies bájjal szemben, hisz neki leginkább bizonyos szellemi képességek számítanak: a buzgalom, a tudásvágy, a természet adta tehetség, a fogékonyság, valamint az őszinteség és hála. Ezek jelentik számára a kellemet, melyek lekötik figyelmét és elnyerik megbecsülését. Ezeket kutatja szüntelen, azonban csak nagy ritkán találkozik velük; s ha néhanapján felfedezi, bizony örömest megtartaná őket örökre, s ha mégis búcsút kell vennie tőlük, úgy érzi, mintha valamiféle könyörtelen kéz elragadta volna tőle féltve őrzött, drága kincsét."

A bejegyzés a Könyvmolypárbajra készült. Még két könyv van hátra!

Teljesen mást vártam ennél a regénynél, hiába hallottam, hogy ez a legjobb műve (még a Jane Eyre című könyvén kívül), nem akartam elhinni hogy jó lehet. Olvastam már tőle a Julia Barret, a Mina Laury és A lowoodi árva műveket, de egyik sem volt maradandó élmény a híres tájleírások miatt. Lehet hogy az angolok szeretik ezt (bár a goodreads-es átlagból nem ez tűnik ki), de a magyaroknak ott van Jókai, ő verhetetlen tájakban.

Szóval az eredeti cím a The Professor (amit a könyvben is megmagyaráznak, hogy Belgiumban a tanárok professzorok), ami jól lett lefordítva.

Hűha, 3 ezer értékelés alapján 3.41-es átlaga van a könyvnek, ami nagyon gyenge, még az olvasottság alapján is. A magyar közönség 74%-ot adott 56 csillagozás alapján. Jane Austen sikeresebb mint Bronte. 

A történet egy fiatalemberről szól és ő is meséli el életének egy részletét, amely azzal kezdődik, hogy szakít rokonaival és önálló, kereskedői életet szeretne magának. Ezért bátyjához fordul segítségért, aki kelletlenül segít neki, míg végül a sors arra a helyre nem vezeti, ahol élete sorsdöntő eseményei történnek vele.

Maga a történet lassan csurdogál, Bronte kitér az elmélkedésre, szóval ez annyira nem tetszett. Tetszett viszont a női jellemrajz amit néhány növendéknél láthattunk, élvezettel olvastam az ilyenféle kritikát. Érdekes, hogy Charlotte milyen cinikusan figyelte a korabeli nőket! 
Azt mondom, lehetett volna egy kicsit gyorsabb folyású is a regény fő patakja, mert ez így tényleg unalmas. A vége sem tetszett, akkor már az órát néztem és azt számítgattam, hogy mikorra fejezem be - a bejegyzés megírásával együtt - a mai teendőimet. Nem kell ennyi boldogság, az utolsó 50 oldal teljesen felesleges. Bezzeg a Büszkeség és balítéletben lett volna így! Mennyiszer kívántam, hogy csak még egy kis Darcyt, kérlek adj még belőle! De hát a regény nem lett hosszabb, Ms Austen nem teljesítette a kívánságomat... 3 pont


A szereplőkkel kapcsolatban jókat mondhatok. Szenvedtek, nem nyafogtak, ha megcsináltam meg is eszem hozzáállással. A Törékeny örökkévalóság írónőjének el kéne olvasnia ezt a regényt! Mlle Henri karakterében talán egy kis ellentmondás van, de nem érdekes, a végére meg lehet szokni. 4 pont

A borító nagyon tetszik. Annyira szeretem a Lazi kiadó festményes borítóit és a könyvek kötéséért is csak dicsérem őket, még egy Lazis könyvem sem hullott szét! A borítóra visszatérve: mindig megtalálják a történethez a hangulatos képet. 5 pont

Úgy kiemelt részletet nem tudok írni, Bronte szépen ír. A többi regényében nem tetszett a tájleírás, féltem tőle hogy itt is ez lesz, de szerencsére nem. Kellemes csalódás volt, de sajnos nem üti meg a kiváló szintet. Nagyon nem tetszett hogy többször unatkoztam mint kellett volna és nem értem, hogy Bronte miért nem a finom karikatúrákkal foglalkozott, annyira jól ment volna neki! Azért az egy részért kap plusz egy csillagot (majd a molyon) és ezért adok neki 4-es értékelést. Sajnálom, hogy nem lett jobb! 

Szóval: összesítve 4 pont (/5).

Kapható még a regény, 2200 Ft, bár nem tudom lesz-e akciózva, mert 500 Ft-ért is lehet a Lazis könyveket venni (általában).



Köszönöm, hogy elolvastad!


Külföldi borító: 


Hivatalos cím: Az angoltanár
Szerző: Charlotte Bronte
Kiadó: Lazi kiadó
Év: 2006
Oldalszám: 262
Eredeti megjelenés: 1857 


Lesd meg őket is!

0 megjegyzés