4

Rettentő gyönyörűség

,,Még nem tudom. milyen érzés a hatalom. De biztosan így festhet, és azt hiszem, azt is kezdem megérteni, miért rejtőznek el az ókori nők a barlangokban. És miért akarják a szüleink és a kérőink, hogy illedelmesen és kiszámíthatóan viselkedjünk. Nem azért, hogy megvédjenek minket: félnek tőlünk."

A bejegyzés a Könyvmolypárbajra készült. Muszáj lesz összeszednem magam, még sok könyvet kell olvasnom.

Hivatalos cím: A great and terrible beauty
Író: Libba Bray

Sorozatinfó: Egy trilógia első kötete ez a regény. Már az összes rész megjelent magyarul Lázadó angyalok és Az az édes távoli harang címmel a Könyvmolyképző kiadó gondozásában.

Megítélése a Goodreads szerint 3,76 csillag az ötből, ami ha azt nézzük egész jó arány, 73 ezer feletti szavazatszámmal. A magyar olvasók 82%-ot szavaztak meg a regénynek, ami szintén jó arány (bár csak 272 csillagozás született).

Rövid tartalom: Gemma Doyle édesanyja halála után a meleg és - megítélése szerint - unalmas Indiából Londonba megy a Spence leányiskolába. Először magányos majd szépen lassan gyorsan barátokra lel. Közben meg kell fejtenie az ereje és a hozzá szövődő titkok garmadáját.

Hozzáférés
Ajándék volt. Csak most jutottam el odáig hogy el is olvassam.

Akkor kezdjük is a szokásos módon a dolgokat:
Szóval a történetre 5 pontot kap. Kicsit kusza volt a történetvezetés, de nagyon tetszik az alapja és kíváncsian várom mi lesz még a második részben. Nagyon kell a jó könyv, egy újabb csalódást nem nagyon szeretnék elviselni.
Nem sablonos (csak egy kicsit), de tetszik hogy nem egy beletörődő, nyavalygós lányt kaptunk. A szereplőkre ezért 4 pontot kap. Itt már sok mindennel probléma volt, szerintem. Maga Gemma szörnyen naiv. Az első nap megállapítja, hogy Ann mindent megtesz hogy valakihez tudjon tartozni és szívfájdalom nélkül otthagyja Gemmát magányosan. Az egy dolog hogy megmenti később Annt G., de az már egy kicsit túlzás, hogy meg is bízik benne. Ennél nagyobb probléma, amikor az ellenfelekkel játssza el ugyanezt. Ugyanazokkal, akik bezárták a templomba éjnek évadján. A legelső alkalommal megnyílik és előkapja a naplót. Kérdem én: honnan szedte elő azt a naplót, mikor legutolsó értesüléseim szerint a szekrény oldalánál volt elrejtve? 
Gemma karakterében tetszett a regény elején lévő cinikusság és a jellemfejlődés, ami nagyon jól megtalálható az első és a második fejezet között is (amikor haláleset történik). Viszont nem értem még mindig ezt a nagy bizalmat. Ez egy olyan erőltetés ami a végkifejlethez kellett, szerintem. Tehát a logikátlansága miatt kap 3 pontot a logikussághoz.
A háttér jól ábrázolt, szerintem korhű volt, vagy nem vettem észre nagyobb hibákat, nem tudom de az lényeg hogy nem találtam benne hibát. Éreztem a dühítő tehetetlenséget a helyzetük miatt, abban a társadalomban ahol elnyomták a nőket. 4 pontot adok. Bár a hangulatteremtés nem ment jól, elvileg borzonganom kéne. Hát ez nem jött össze!
A mellékszereplők szerintem egész jól ott voltak, mindenkiről megtudtunk valamit, nem éreztem feleslegesnek a jelenlétét, de. Mégsem tökéletes. Ann idegesítő, olyan mint egy vipera csak kicsiben. Aki apró dolgokban képes elhagyni a barátnőjét a nagyobb problémákban bűntudat nélkül is magára hagyja. A többiek sem jobbak: Felicity és Pippa sem, de legalább ők nem idegesítőek. Bár azért Gemma helyében meggondoltam volna kiben bízom.

Engem ez a regény a Prófécia c. műre emlékeztetett, de nem tudom miért. Ha majd utolérem magam, akkor írni fogok arról a műről is.

Összesítés:
Borító: 4/5 pont
Összhatás: 4/5 pont

Alapjában véve kellemes olvasmány, könnyű vele haladni is. Bár itt is azt hiszem a kevesebb több lett volna, de mindegy. Egész jó volt így is, remélem a második rész megüti ezt a színvonalat. Annak örülnék a legjobban, ha túl is szárnyalná. Légyszí, Gemma, ne legyél már ennyire hiszékeny!

Adatok:
Kaphatóság: 

  • puha: 2.999 Ft
  • kemény: 3.999 Ft
Kiadja: 

  • Könyvmolyképző kiadó
  • 372 oldal

Képek: 






Pippa esetleg? :)









A wehearit hozta ki. Figyelemfelkeltő kép.









Tetszik ez a ruha és ennyi. Néha ilyen is kell. :)







Képek forrása: deviantart és wehearit. 
Köszönöm, hogy elolvastad! :)

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés