4

Felszáll a köd 1. rész


,,A háború csalókán egyszerű színben mutatják fel a történelmet. Világos fordulópontokkal szolgálnak, könnyű megkülönböztetéssel: azelőtt és azután, győztes és vesztes, helyes és helytelen. A valódi történelem, a múlt nem ilyen. Nem egysíkú, és nem egyenes irányú. Nincs körvonala. Csuszamlós, akár a folyadék; végtelen és kiismerhetetlen, akár az űr. És változtatható: épp, amikor mintát látsz kirajzolódni, a perspektíva megcsúszik, alternatív változat kínálkozik, rég elfeledett emlék merül fel."





Vélemény:

Hazai: 93% 105 vélemény alapján
Goodreads: (Angol cím: The House At Riverton) 3,84/5 csillag, 16.418 olvasó szerint.

A nemzetközi viszonylatban Kate Morton másik műve, az Elfeledett kert jobb véleményezést kapott, amúgy átlagos ez a mű az értékelése alapján.
,,A vér és a szellem elfakul, már csak nevek és dátumok maradnak."
Miről szól? 
Ezt a legjobban a fülszöveg adja vissza:
,,1924, nyár:
Az előkelő társaság tündöklő estélyén, egy elegáns angol udvarház parkjában, a tóparton egy fiatal költő kioltja életét. A tragédiának két tanúja van: két nővér, Hannah és Emmeline Hartford, akik ettől fogva soha többet nem beszélnek egymással.
1999, tél:
A 98 esztendős Grace Bradleyt, Riverton udvarház hajdani szolgálóját felkeresi egy fiatal rendező, aki filmre akarja vinni a költő öngyilkosságát. A Grace lelkének sötét zugaiba száműzött szellemek és emlékek előbújnak a réseken.
Döbbenetes titok merül fel; valami, amiről a történelem elfelejtkezett, de amit Grace nem feledhet soha.
Az első világháború sebeit viselő nyáron, és az utána következő dekadens húszas években játszódó Felszáll a köd borzongató rejtély és lenyűgöző szerelmi történet elegye."

Könyvhöz kapcsolódó kihívás: 
http://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-ujra-kate-morton-konyvet
http://moly.hu/kihivasok/olvassunk-arany-pottyos-konyveket

Mit vártam? 
Hű, hát nem ezt.  Régebben kivettem a könyvtárból, de olvasatlanul vissza is vittem (meglepett a stílusa és hogy egy forgatókönyvvel kezdődik). Teljesen mást vártam, pedig a borító adja a filmes szálat is.

Mit kaptam? 
Egy hangulatos, egy kissé borús és nyomasztó légkört amit nagyon jó volt olvasni.

Akkor a lényeg:
történet - 5 pont. A történet két síkon játszódik, mikor Grace kilencvennyolc éves és megkeresi őt egy rendező, segítsen neki abban, hogy filmje korhű legyen a 20-as és az I. világháború előtti évek szerint. A másik szál a tényleges múlt, amikor Grace emlékezik. A múlt ránehezedik lelkére és minden apró kis mozdulatról eszébe jut egy emlék. Még régen mikor volt etika órám, akkor olvastunk a tankönyvből egy részletet, amiben pont ez volt leírva, hogy egy illatról emlékek garmadája törhet a felszínre. Olvasás közben én is emlékeztem a régi órámra és a könyvemre, ami máig is megvan.
A jelenben játszódó részeket nem annyira szerettem, helyette szívesebben lézengtem Grace múltjában.

hangulat - 5 pont. Gótikus regénynek egyáltalán nem mondanám, de nagyon jól teremt hangulatot az írónő. Ott a titok, ami kisebb előreutalásokban a regény elején kiragadott részlet miatt is és a szereplők miatt nehezedik az olvasóra és késztet a további olvasásra. Alig tudtam letenni!

kettősség - 5 pont. A múlt és a jelen közötti átcsúszások tökéletesek voltak. Nagyon jól megoldott és igazán átgondolt a regény.

szereplők - 4 pont. És itt van a bökkenő, amiért molyon ,,csak" 4 csillagot kapott a regény. Grace karaktere néha nem tetszett, túl hidegnek éreztem.  Továbbá amikor az édesanyja elejtett a múltjáról egy kis utalást, nem kapott a lehetőség után és csak kb. 100 oldallal később foglalkozott újra a kérdéssel. Ez nem volt szimpatikus.
Kedvenc karakterem Hannah volt, Emmeline-t nem nagyon szerettem.

ami nem tetszett - Grace néha.

mire hasonlít - Ian McEwan Vágy és vezeklése. A hangulata, az idő és szinte a szerelmi szál is. Ott a szinte! 


charleston - Mivel 20-as évek, ezért ott van ez a tánc is, főleg Emmeline jóvoltából találkozhatunk vele füstös éji lebujokban, partikon. Ő és generációja a példa, a háború utáni káoszra és egy régi értékrend leomlására továbbá az útkeresésre. 


idézetek - Lehet látni, milyen sokat tettem ki ide is. Nagyon jó tanulságokat lehet a könyvben olvasni.

fordulatok - Az első nagyobbnál csak mosolyogtam, ,,Tudtam én!" - mondogattam. Aztán szépen lassan a hogy haladtunk többször is leesett az állam, főleg a vége felé. Hihetetlen milyen csavarok vannak benne. Ennyire nem lepett meg még regény!

más mint a többi - Az összes többi ilyen emlékezős regénynél kronologikusan halad az író (pl. Üvöltő szelek) és szépen lassan végigmegyünk a főszereplő eddigi életén. Itt nem ez történik. Nem az, hogy egyszer elkezdi és csak akkor hagyja abba mikor megunja/,,lelövik", hanem több szakaszra osztva mesél és úgy, hogy kihagyja az unalmas átvezetőket is. Én azt mondom, jól átgondolt, nem összecsapott regény ez! 
A másik pedig az, hogy a végén a nagy csattanót nem ott mondja el, ahol várnánk. Erről már nem írok többet!
,,A való életben alattomosak a fordulópontok. Címkézetlenül, észrevétlenül múlnak el. A lehetőségeket elmulasztjuk, és mit sem sejtve ünnepeljük a katasztrófákat."
Összesítve:
Borító: 5/4 a filmszalag nem tetszik. Az angol borító sokkal jobb!
Történet: 5/4
Összesen: 5/4

A következő bejegyzés a regény alapjairól fog szólni és Kate Mortonról, továbbá a charlestonról. Hamarosan várható! 

Itt egy két hangulatkép a végére:
(Ezt adta ki a google, bár ez nem a régi divat.)
(Ez a kép nem annyira jó. Furcsa a 20-as évek ruhája. És a nő feje is.)

Köszönöm, hogy elolvastad!  
Képek forrása: google képtalálatok.

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés