A kilencek tragédiája, avagy Donnie Eichnar: Halálhegy



Szerző: Donnie Eichar
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Halálhegy
Eredeti címDead Mountain, The Untold True Story of  the Dyatlov Pass
Eredeti megjelenés2013
Műfajdokumentumregény
Fordító: Szieberth Ádám
Oldalszám: 256 oldal
Kiadó: Park Kiadó
Megjelenés: 2013
Ár3.990 Ft

Fülszöveg:
1959 ​februárjában az oroszországi Urál hegységben, a Halálhegy néven ismert magaslaton rejtélyes körülmények között életét vesztette kilenc tapasztalt túrázó. A baleset titokzatos, baljós körülményei (a fiatalok különös sérülései éppúgy, mint az a tény, hogy a jelek szerint a ponyvát felhasítva, hiányos öltözékben menekültek ki sátrukból, vagy egyikük meglehetősen furcsa, utolsó fényképfelvétele) évtizedekkel később is találgatásokra adtak okot a történtekkel kapcsolatban.
A szerző, Donnie Eichar útra kel, hogy maga is végigjárja a tragikus véget ért fiatalok útját az orosz télben. Izgalmas, fordulatos dokumentumregénye az áldozatok eddig publikálatlan naplói és fényképei, nyomozati iratok és több tucatnyi interjú segítségével most először derít fény arra, mi is történt a Halálhegyen azon az ominózus éjszakán.
„Lebilincselő történet, legalább olyan drámai, mint Jon Krakauertől az Ég és jég.”
Booklist
Donnie Eichar Floridában született, történetmondó családban. Neves televíziós és filmrendező, producer. A kaliforniai Malibuban él.

,, Úgy vélte, csakis valami ,,szokatlan, példátlan" dolog kényszeríthette a barátait arra, hogy kimeneküljenek a sátorból."




A regény az alábbi címkékhez tartozik:




Sorozat: -




    



Egyszerűen vonzanak a rejtélyek! A bennem munkálkodó és egyúttal a természetfelettit kutató kíváncsiságom miatt döntöttem úgy, hogy megismerkedem a Halálhegy történetével, a kilenc utazó utolsó útjával, akik a Szibéria határán lévő, csak embertelen körülmények között elérhető területre túráztak el és haltak meg rejtélyes módon, a sátruktól távol, bakancs és hideg ellen védő ruházat nélkül. A furcsaság ott kezdődik, hogy a későbbi nyomozás kiderítette, hogy belülről vágták fel a sátrat, úgy mintha menekültek volna valami elől...
- Első mondat -
,,A most következő beszámoló a Gyatlov-túra résztvevőinek sorsával kapcsolatos, többéves kutatómunka alapján készült.


A Google és az első élményem a dokumentumregénnyel

Végignézve a Google képtalálatain a Dyatlov keresőszóra (direkt nem linkelem, ez most nem ide tartozik) a hideg kirázott a képeket látva, pedig olvastam a könyvet és elvileg tudom, hogy mi történt, de mégis, Donnie a művében egyáltalán nem mutatta meg a srácokat holtan és szembesülni ezzel kicsit megrázó volt... a Halálhegy (mármint a könyv, dőlt betűvel rá hivatkozom ezentúl és nem a hegyre) nem akar hatásvadász lenni, legalábbis, ami a megírást illeti, bár elég hálás téma, ha valaki horrort akar írni vagy filmet forgatni - Donnie mégsem ezt teszi. Okosan kezeli azt az alapot, amit kapott és nem akar olcsó jumpscare effektekkel dolgozni, helyette megmarad a kutatás szintjén, a teóriák vizsgálatánál és cáfolatánál, na meg abban, hogy ő is bevezesse a saját véleményét, arról, hogy mi történt. 

Amikor először kinyitottam a könyvet, megcsapott a Terror háza hangulata, nagyon nem arra számítottam, hogy a kilenc túrázó néz majd rám egyből - ezzel arra célzok, hogy a kötet jól dokumentált, sok a képi anyag, hogy ne csak a saját képzeletünk legyen az ellenségünk, hanem a történelem valóságának súlya is ránk nehezedjen. A mű végig ezt az atmoszférát tartja és bár sokszor kirázott a hideg, mégsem féltem, maximum borzongtam... 

Az elhagyott sátor és ahogy megtalálták később
Teóriák

Elég teóriát és választ kapunk ahhoz, hogy legyen min csámcsogni, gondolkodni az ufóktól kezdve, a titkos kísérleteken át rengeteg, rengeteg téma előkerül és ugye furcsaság, hogy mindegyik csak épphogy vagy kicsit illik a helyzetre, mindent egyik sem magyaráz. Donnie ezeket sorra veszi és elmondja róluk a saját véleményét, meglátását, ugye a műben egy kisebb részt szentel a szerző a felröppent híreszteléseknek az eseményekkel kapcsolatban, amik mögé kellett lásson, ha tisztábban akarta szemlélni a történeteket, tehát egyáltalán nem kerülhette meg ezt a témát:
,,A sarkvidéki törpés sztorin kívül szinte mindegyik teória a szovjet hatóságok iránti mélységes bizalmatlanságról árulkodott, meg arról, hogy a túrázók halálának okát leíró ,,ismeretlen kényszerítő erő" kifejezés csak semmitmondó eufemizmus, amely valamiféle sötét üzelmek ,,lepapírozására" szolgál." 
Ezek nehezítették meg a dolgát az általa vélt igazság feltárásával kapcsolatban, bár a legérdekesebb a fénygömbös rész és az, hogy ezt miért akarta a hatalom eltusolni, ha egyáltalán semmi közük nem volt a kilencek halálához? Érdekes... (Itt található pár teória.)

Olvasás közben pár kérdés felmerült bennem, de most csak kettőt emelnék ki: mi történt?

Három szálon ,,fut a cselekmény": először megismerjük a jelent, ahol Donnie érdeklődését felkelti ez az eset és elhatározza, hogy kideríti, mi történt 1959-ben az Otorten hegyen. Ez a rész nem mindig körömrágós - ugye a rekonstrukció a másik két eseményláncolatnál sokkal izgalmasabb, de ez megváltozik a vég felé és alig lehet várni, hogy Donnie mivel rukkol elő - ahogy esetemben történt.

A másik két szál 1959-ben játszódik, az egyik a csapat útját mutatja be elég részletesen, a másik pedig az ő felkutatásukra irányuló törekvéseket. A legtöbbször a kutatócsapat birizgálta legjobban a fantáziám, ugye ez az a pont, amikor a rejtély elkezdődik és jelennek meg a furcsa bizonyítékok, hogy itt valami nem mindennapi történt. A csapat rekonstruált útja inkább a történelmi események kontextusával érdekes, például az író rengeteget magyaráz hozzá, mellékinfókat az ,,olvadás" éveiről, hogy miért indultak túrázni és milyen volt Igor Gyatlov személyisége, a túravezetőé, akiről később elnevezték a hágót; ezek mind mind érdekes tényadatok.

Donnie nem vezet minket feleslegesen, pont azt és akkora mértékben írja le, ami a megértéshez kell, sem többet, sem kevesebbet és ehhez sokféle forrást használ: a túrán résztvevők bemutatásához a hozzátartozók gondolataiból merítkezik például, de mégsem megy bele túlságosan és értem ez alatt azt, hogy a szereplők nem kapnak feltételezett jellemet, így alig ismerjük meg őket, hiszen a szerző arra támaszkodik, amit kap a kortársaktól, ezért tudunk, mi olvasók, picit többet Igor jelleméről, a többiekről viszont alig valamit. 
,,Nyilván arra célozgatott, hogy a busás haszon reményében kiaknázom ezt a rejtélyes orosz ügyet. Csak annyit mondtam neki, hogy nem pénzszerzés céljából látogattam el Oroszországba, pedig legszívesebben kiröhögtem volna, amiért azt képzeli, hogy a könyvkiadásból meg lehet gazdagodni."

...és miért Halálhegy a hegy neve? (Csak akkor olvasd el a lentebbi két idézetet, ha nem szeretnéd olvasni a művet és nem baj, hogy lelövöm ezt a fajta titkot.)


Ezt a pontot viszont hiányoltam a műből, a szerző egyszer tér ki erre, pedig egy kisebb kutatásnak jobban örültem volna (mondjuk mítoszok, mondák szintjén), de ez a válasz sem rossz:
,,A Halat Szjal név a finnugor hulat, azaz 'halott' szógyökből ered, a manysi nyelv ugyanis a finnugor nyelvcsaládba tartozik. A komor hangzású név arra csábít, hogy a Gyatlov-csoport tragédiájához kössük, de a manysi szemantika szakértői úgy vélekednek, a hegy a növényzet hiánya miatt kapta ezt a nevet. A Halottak hegye elnevezés tehát, ahogy egyesek emlegetik, téves. A pontos fordítás ,,Halott hegy", aminek kétségkívül van értelme, hiszen életről nemigen beszélhetünk odafönt."
Mondjuk ez egy fokkal érdekesebb lenne:
,,Mivel csak egyetlen forrás említi, nem is hangsúlyozom azt az állítólagos manysi legendát, mely szerint a Halálhegy onnan kapta a nevét, hogy valamikor évszázadokkal ezelőtt kilenc (!) manysi vadász lelt furcsa, megmagyarázhatatlan halált a környéken, holmi repülő szellemek miatt. A vadászok bordái összetörtek, s megfagyott tetemeikre csak hetekkel később bukkantak a hozzátartozók..." Forrás
Úgyhogy igen, ilyesmit hiányoltam. Engem a hegy legendáinak tömkelege érdekelt volna, de Donnie nem foglalkozik feltételezésekkel, csak a tények számítanak neki.
,,Végső soron mindig valamilyen emberi rejtvény megfejtése érdekelt."
Végszó

Tehát összességében ajánlom olvasásra, van egy atmoszférája, de a történelmi tények és az egész kontextusa üti a horrorhangulatot. Egy biztos, kutatómunkában és alaposságban nincs hiány, a mű stílusa pedig könnyen pörgőssé teszi a lapokat, még akkor is, ha sok az orosz név és olvasás alatt sokszor belezavarodtam ki kicsoda és mit csinál vagy nem csinál, na meg, hogy kire miért kell odafigyelni. Alapos munka, részletesen kidolgozott, ha érdekel valamennyire a történelem és a rejtélyek, akkor ez a te könyved!

Az pedig még érdekesebb, ha valaki eltűnik, mire bárki mozdítaná a fenekét, már biztos halott... és ez az igazán ijesztő.

- Kapcsolódó zene -

Két éve tudom igazán mit jelent a zene megnyugtató és életmentő ereje, úgyhogy újításként mindegyik poszthoz hozok egy-egy (vagy több) klipet, számot. Nemcsak LoL lesz (bár elég sokszor fognak szerepelni a zseniálisságuk miatt) és igyekszem mindegyikhez megmagyarázni miért és melyik részénél gondoltam a számokra:

Most nem tudok zenét ajánlani, ehhez a könyvhöz csend kell.



Ítéletem:
-
(dokumentumregényt nem szoktam értékelni)


Erősségek:

- történelmi kontextus
- nem akar horror lenni

Gyengeségek:

- jobban érdekel a hegy, kevés szó volt róla, pedig főszereplő

Ajánlom, ha:

- szereted a történelmet és a rejtélyeket

Évszak:

- csakis télen

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a regényt:

(20%-os kedvezmény a kiadó oldalán.)

A regény a Park kiadó jóvoltából látott napvilágot 2013-ban.

A szerző további, magyarul megjelent kötetei:

A sorozaton kívül nem jelent meg a nyelvünkön műve.


- Egyéb -




A rovatom megszüntetése mellett döntöttem, mármint úgy, hogy különálló cikksorozatként létezzen. Egyszerűbb, ha minden értékelés végén megosztom a külföldi borítókat na meg az arról szóló véleményem. Az eddigi részeket itt találod. (A magyartól eltérő borítókat veszem alapul.)


Egy borító jelent meg a külföldi kiadások égiszén és nem is csodálkozom, hiszen ez a történet eladja saját magát, nem kell ide hatásvadász vagy szép borító, viszont lényegre törő igen, ahogy a most berakott kép is mutatja.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés