Az Égett-hegyi könyvtár


Sorozat: -


Amikor megláttam a Fumax oldalán Az Égett-hegyi könyvtár megjelenését, realizálódott bennem, hogy hm, ezt már egyszer várólistára tettem... pontosabban nem a magyar verziót, hanem a külföldit és úgy voltam vele, hogy ha már megjelenik a gyönyörű nyelvünkön a kötet, előkapom ezt és nem vacaklok az angollal. Jól is tettem, de ennél már csak az volt jobb döntés, hogy nem vártam hónapokat az olvasással.

Carolyn szerintem
Carolyn, örökbefogadott testvéreivel egy könyvtárban tanult különféle misztikus tudományokat, például főszereplőnk a nyelvek művészetét sajátította el mesteri szinten, de az egyik lány olyan mértékben tanulta meg a gyógyítást, hogy az már megkérdőjelezi azt a híres mondást, hogy csak a halál biztos. Ők a leendő könyvtárosok, az Apjuk pedig, aki örökbefogadta őket, maga az isten számukra - már csak azért is, mert hosszú élete során ő gyűjtötte össze azt a tudást, amiből tanulnak. Vezeti elméjüket, de közben szigorúan megtorol minden kihágást, bár talán mégis az a legnagyobb bűn a szemében, ha ,,gyermekei" a másik katalógusai felé kacsingatnak. Viszont az egyik nap eltűnik a Könyvtáros; ezért fiai illetve lányai összegyűlnek és elhatározzák, hogy megkeresik na meg megpróbálják megszerezni az időközben lezárult Könyvtár felett az irányítást.
,,Útközben a lány látta, ahogy David, aki a gyilkosság és háború katalógusát tanulta, egy kést lóbál az út végén álló mezőn. Michael, aki arra képezte magát, hogy Apa állatokhoz küldött nagykövete legyen, egy közeli faágon egyensúlyozott, és egy mókuscsaláddal társalgott."
Nehéz volt írnom a cselekményről röviden, mert igazából ezek a fentiek nagyon sarkalatos pontok, kicsit összetettebb és bonyolultabb ez a könyv ahhoz, hogy itt holmi pár sorban elregéljem mi történt, meg igazán nem is megy nekem a bő levű cselekményleírás, tehát maradjunk csak a tényeknél: higgye el minden erre járó olvasó, ember, poszáta, hogy ez a könyv bitang jó! Minden megvan benne, amit ebben az időszakomban és valószínűleg az elkövetkezőekben imádok illetve imádni fogok: észjáték, okos főhős és valami eszméletlenül kicsavart, kifacsart logika egy adag szürrealisztikus őrülettel keverve.

A csapat
És azt hiszem már el is árultam miért jó ez a regény, be is fejezhetném a bejegyzést... nope de mégsem! Most jön csak a java, az amit a leges legjobban szerettem benne: a bibliai párhuzamokat. Ez a regény iszonyúan jól átgondolt koncepció alapján épült, mert az isteni párhuzam nemcsak egy odavetett kép marad, hanem Hawkins konkrétan újrameséli az isteni történet bizonyos részeit a tudás tiltott fájától kezdve, a Szentkönyvben ábrázolt apa és a fiú képéig, gondolok itt az Újszövetség bizonyos részeiben leírtakra, de akár az Ószövetség híres apa - fiú kapcsolatait is vehetnénk alapnak. És ahogyan ez átcsavarodik a végső tanulságba? Zseniális!
A szerző zseniségét az is alátámasztja, hogy ehhez a műhöz időnként erős gyomor kell és valami hihetetlen, hogy mit ki nem lehet találni - ne adj' isten leírni. Na meg az aprólékos és jól épített logika szintén ezt hirdeti, hihetetlen ez a regény, komolyan le a kalappal Scott Hawkins előtt! 

Nagyon hamar feltűnt nekem az, hogy ez a kötet telis-tele van érzelemszilánkokkal, vagyis ez azt jelenti, hogy a szerző a jelentéktelennek tűnő jelenetekkel úgy fejbecsapja az olvasóját, majd szívenszúrja, hogy az azt sem tudja hanyadika van elsején. A rossz poént most félrerakva, komolyan írom, hogy Az Égett-hegyi könyvtárban a legerősebb momentumok azok voltak, amikor az író az olvasói szívével játszott... és ezt tette eléggé gyakran. Olyanok voltak ezek, mint a csapdák: muszáj továbbhaladni, amikor pedig már az út közepén jársz, akkor jössz rá, hogy nyakig benne vagy egy veszejtőben és innen már nem mész ki ép szívvel... és általában nem lehetett itt sem megúszni az ilyen eseteket. Ezektől az apró nüanszoktól lesz fájdalmas, de eleven a regény, de talán az a legrosszabb, amikor a fájó sebhez a szánalom társul. Istenem az a szénszíves történet... mélyebb igazságok vannak a mondatok mögött, mint számítottam rá.
Érzelemszilánkok, érzelemszilánkok mindenhol:
Dárdán, véres vibráció...
szénszív.
Az Égett-hegyi nemcsak ezt a kettősséget tudja tökéletesen hozni, hanem a szürrealitást a legmagasabb szintre emeli: néhány jeleneten nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, mert ugyan, mit tud azzal a jelentettel kezdeni az olvasó, amikor az egyik szereplő most mészárolt le tütüben egy kazal embert? Ilyet ki tud kitalálni?! Ezzelmiafrancotkezdjek?!

Az ütős logika - erről nem írok többet, nem lőhetem le a poént - mellett a történet erős a háttérelemekben, például égtem a vágytól, hogy minél többet megtudjak a katalógusokról, vagy akár a szereplőkről... bár bevallom őszintén kit érdekeltek a hőseink, amikor ott van egy könyvtár a világ legtöbb tudásával? Mondjuk ez az állítás így pont nem igaz, mert hirtelen nem tudtam olyan szereplőt írni, aki ne érdekelt volna legalább annyira, mint amennyit megosztott velünk róla a szerző. De ha már itt tartunk, Scott Hawkins elképesztően ontja az odavetett infókat, észnél kellett lennem az olvasás közben, mert a félmondatok olyan fontos közlendőket tartalmaznak, amelyet érdemes figyelni.

Szóval ez a könyv varázslatos és borzalmas a maga érdekes kettős jellemzőivel, imádom a nyelvek mágiáját, ezt az egészet gyönyörűséges és iszonyúan nehéz volt olvasni, de megérte! Kérek még ilyet! MÉG!

Gratulálok, kiváló!


- Néhány érdekes tény a mű keletkezésének körülményeiről és a szerzőről -

1. Scott Hawkins izgalmasabbnak gondolta, hogy ha erős buldózerként kezdi Carolyn és utána talál rá az emberségére.

2. Egyetlen egy jelenet izzasztotta meg a szerzőt: David bizonyos látogatása abban a bizonyos szobában, amikor a szereplő életben maradása és lebukása volt a tét.

3. A Carolyn / Apa közti dinamika részben a saját édesapjával való kapcsolatából született meg.

4. Állatvédőként szenvedélyesen védi a kutyák jogait, ezért is volt furcsa a könyvben szereplő egyik véres jelenet. Elmondása szerint a kutyáit nézve - és részbeli segítségükkel - sikerült megírnia azt a részt.

5. Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója volt az első olyan műve, amely kaput nyitott számára a fantasy irányába. Inspirálta még: Stephen King, Thomas Harris, Joe Haldeman, Annie Dillard, Adam Johnson.

6. Scott Hawkins szereti az antológiákat.

7. A regény először 250.000 szó körül volt, de erősen megvágták, így lett belőle kb. 120.000 szó.

8. A regény könyvtárának szekcióiból a gyógyítás katalógusa áll tőle a legtávolabb, elmondása szerint nem ért a az élet kémiájához.

9. A kötetben megjelenik a Sapir-Whorf-elmélet. Itt lehet még többet olvasni róla.

10. A szerző művében távol szeretett volna maradni a már unalomig ismételt mitológiáktól.

+1. Fellelhetőek utalások Lovecraftra illetve William Hope Hodgson: The Night Land, J. Maarten Troost: Getting Stoned with Savages c. műre.

Források:
Huffingtonpost
Geeklyinc
Fantasyliterature



Erősségek:

- háttérvilág,
- kegyetlenül izgalmas,
- érdekes szereplők

Gyengeségek:

- néha túl bőbeszédű a szerző, rá lehet jönni az összefüggésekre

Beleolvasó:



Ha tetszett a bejegyzés, itt lehet megrendelni a regényt:


Az Égett-hegyi könyvtár a Fumax kiadó jóvoltából jelent meg 2016-ban, puha kötésben.

Nyereményjáték


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

2015 egyik legsikeresebb és leginkább méltatott debütálása volt ez a mű a fantasztikus thriller illetve horror műfajában, A marsi amerikai kiadójától. A Fumax Thriller sorozat 3. kötete.

Egy eltűnt Isten.

Egy könyvtár az univerzum titkaival.

Egy nő, aki túl elfoglalt ahhoz, hogy észrevegye megkövült szívét.

Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.

Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.

Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.

Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.

Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.

A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.

De ő számolt ezzel.

Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.

Neil Gaiman és Joe Hill találkozása egy lenyűgözően eredeti, rémisztő és sötét humorú dark fantasyben. Felejthetetlen karaktereivel, sokkoló történetével az Égett-hegyi Könyvtár egyszerre elborzasztó és frenetikus, agyzsibbasztóan idegen és szívszorítóan emberi.
Szerző: Scott Hawkins
Sorozatcím (kiadói): Fumax Thriller
Sorozatcím: -
Cím: Az Égett-hegyi könyvtár
Eredeti cím: The Library at Mount Char
Eredeti megjelenés: 2015
Műfaj: thriller, horror, fantasy
Fordító: Rusznyák Csaba
Oldalszám: 390 oldal
Kiadó: Fumax Kiadó
Megjelenés: 2016
Ár: 3.495 Ft


    




Jelölések:

2016 - legjobb regény

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés