Demcsák Zsuzsa - Bali Sándor: Példa-képek


Sorozat: -





   



Al Ghaoui Hesna
riporter, külpolitikai újságíró
,,Megszállottan kutatta az emberi motivációt
és azokat az összetevőket, melyek egy ember
életét jó vagy rossz irányba tudják fordítani. A
választás pedig szerinte gyakran a félelemben
rejlik."
A Példa-képek első pillantásra nem ragadott meg, de kíváncsiságból rápillantottam a fülszövegre és annak olvasása után felpakoltam a könyvet a váróra. Úgy éreztem, hogy kapni fogok egy újabb lélekemelő művet, mert
...a híres riporternő (Demcsák Zsuzsa) és a fotográfus (Bali Sándor) nem hamis messiások, hanem hiteles példaképek nyomába erednek."
Az ilyet pedig nagyon tudom szeretni.

És ennyi a lényeg: a szerzőpáros bemutatja pár sikeres ember történetét röviden és Bali Sándor mindegyikükhöz biztosít egy-egy fényképet, így lesz ez a kötet portrékönyv és vallomáskönyv; amit a fülszöveg ígér. Itt nem az volt a fontos, hogy egy hosszan kifejtett művet alkossanak meg tele felesleges tényekkel, hanem a megörökítés lehetett a cél: hogy követendő példákat mutassanak be a nagyvilágnak az esztétikum jegyében, egy-egy friss interjú alapján.
,,Azt kértem tőlük, hogy vázolják fel nekem pályakezdésük történetét, meséljenek őszintén kudarcaikról és részletezzék sikerhez vezető útjukat."
Hamar megjelent sajnos az első probléma, amit a kötet végéig nem tudtam a helyén kezelni: a szöveg minden esetben túl rövid. A ténylegesen elhangzott interjúkból csak egy-egy összefoglaló kivonatot kapunk, az pedig nem elég ahhoz, hogy teljes mértékben lássam az adott személyt és ha valaki különösen érdekelt, szívesen olvastam volna még róla többet. Nyáry Krisztiánnál - aki hasonlót alkotott az Igazi hősökben - az erő a jó stílusban és a hosszú történetvezetésben rejlik, itt pedig nincs olyan tér, amibe bele tudna helyezkedni az olvasó és így nem tudja magát beleélni a sikersztoriba, ezért is baj a rövidség. Bár ha egy más szempontból közelítem meg a kérdést, akkor azt mondhatom el, hogy a mű figyelemfelkeltésben jó, hogy utána a kíváncsi olvasók jobban érdeklődjenek a benne szereplők után. Mert nem az a lényeg, hogy a kívülálló átélje a sikert, hanem a korábban írt figyelemfelkeltés mellett az, hogy inspirálják őt a rövid esszék.

A szereplők között vannak számomra híres emberek pl. Bagdy Emőke, illetve kevésbé ismertek, mint Al Ghaoui Hesna, akiről sajnos még nem hallottam és az itteni rövid részlet alapján nem igazán fogok utána olvasni, viszont nem ilyen Árvai Péter, akihez a Prezi köthető. Tetszik a hazai rendszerrel szembeni kritikája illetve egy pozitív életszemlélet jellemzi, amit minden egyes ilyen történetnél elengedhetetlenül fontosnak tartok, de nem mindig kapom meg. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus része ezzel szemben inkább életrajzi kategória, a véleményét bizonyos témákkal kapcsolatban nem igazán ismerhettem meg.

Bogdán László
Forrás
Érdekes színfolt a kötetben Cserdi polgármestere, Bogdán László, akinek karizmatikus személyisége egyből átjött a lapokról olvasás közben. A ,,Jézus is köcsögmentesített" alcím után rátér ennek a fura mondatnak magyarázatára és ő eddig
,,azzal foglalkozott, hogy az emberek ne legyenek büdös bunkók."
Számára egyébként ez a fenti szó azt jelenti, hogy ,,fiatal, gizda gyerekeket szembesít azzal, hogy nem attól lesz valaki menő, ha megjárja a sittet". A szociális szféra sokat köszönhet neki, mert jeleskedik adományozásban, hajléktalanok megsegítésében és tehetséggondozásban is.
Megragadott még engem Csányi Vilmos személyisége, aki etológus és biokémimus. Az interjú során a vallásról illetve a szuperintelligenciáról beszélt és azt vettem észre magamon, hogy érdekel a véleménye, szeretném megismerni bővebben őt.
,,...a vallások mindig az alapításuk körüli társadalmat tükrözik, így a zsidó-keresztény vallás a pásztortársadalmak etikáját."
Kétfelé lehet osztani az itt megjelenő történeteket: az első csoportba tartoznak az inkább életrajzi jellegű szösszenetek, pl. ilyen Bagdy Emőkéé; a második csoportba a gondolatiságot preferáló esszék. Ebből a csoportosításból Csányi Vilmos része inkább az utóbbi szakaszba tartozik.

Rajtuk kívül még sokféle, különböző életutakat bejárt szereplő jelenik meg, pl. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója vagy Yvonne Dederick, aki szerint ,,...tanulni és teljesíteni kell ahhoz, hogy biztonságot teremtsünk magunknak." illetve Iványi Gábor, akit szintén érdekesnek találtam a segítségnyújtáshoz kapcsolódó mondataival:
,,Az embernek azon kell gondolkodnia, hogy mi az, amivel enyhíteni tud a helyzeten: irgalmassággal, együttérzéssel, segítéssel. Ez határozza meg az emberség minimumát."
Ezek a sztorik, vagyis az élettapasztalatok kivonatai rávilágítanak arra, mennyi mindent nem tudok még, de az benne a szép, hogy tehetek ez ellen. Nem olyan erősen működik ennek a kötetnek az ereje, mint mondjuk Nyáry Krisztián hasonló típusú műveinek, de azért van hatása: megteremti az érdeklődésem az itt szereplő emberek iránt és a többi már rajtam múlik, hogy kezdek-e ezzel valamit. Szükségem van pozitív üzenetekre és ezt meg is kaptam kis mértékben, de a Példa-képek ereje nem ebben van, hanem az érdeklődés felkeltésében: kik azok, akiknek gondolatait érdemes ezután figyelnem, kik azok, akiktől a legtöbbet lehet tanulni mind emberség, mind karrier (esetleg mindkettő) szempontjából.


,,27 különböző történet született, melyekben közös vonás lett az emberi küzdelem, akaraterő, családi támogatás és még számos olyan rejtett dimenzió, ami a sikerességhez hozzájárul."


Erősség:

- szép portrék
- érdekes gondolatok, történetek
- figyelemfelkeltő

Gyengeség:

- rövid esszék

Érdemjegy:

nincs, ezt nem lehet kifejezni jegyben

Ha tetszett a bejegyzés, itt lehet megrendelni a könyvet:


A Példa-képek az Athenaeum Kiadó jóvoltából jelent meg 2015-ben szép kiadással.


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Példaképek. Követendő példák. Értékőrzők egy értékválsággal telített korban. A híres riporternő (Demcsák Zsuzsa) és a fotográfus (Bali Sándor) nem hamis messiások, hanem hiteles példaképek nyomába erednek. Kezük nyomán nem sztárpletyka-könyv születik, hanem egy minőségi válogatás: 30 híres magyar személyiség mesél élete küzdelmeiről és az útról, amely a „szegénylegénységből a királyságba”, az ismeretlenségből az ismertségbe vezette őket. A Példa-képek című kötet fotóalbum és vallomáskönyv egyben. Exkluzív ajándékkönyv, egyben útmutató a hiteles és sikeres élethez.
Szerző: Demcsák Zsuzsa, Bali Sándor
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Példa-képek
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -
Kategória: életrajz-töredék, portréregény
Fordító: -
Oldalszám: 128 oldal
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2015
Ár: 3.990 Ft


   





Lesd meg őket is!

0 megjegyzés