Angyalosy Eszter - Baranyai Ákos: Wonderland


Sorozat: -

,,Az az elméletem, hogy amikor valami igazán fontos dolog történik az ember életében, utólag visszagondolva mindig meg lehet állapítani, melyik volt az a pillanat, amikor a folyamat elkezdődött."
A Wonderland könyvre nem volt nehéz felfigyelnem. Egyrészt már a cím is felkeltette az érdeklődésem - a Csodaország - másrészt miután elolvastam a fülszöveget elhatároztam, hogy ezt a regényt szeretném elolvasni. Semmi különösebb oka nincs csak annyi, hogy a zenészek illetve a bandák élete nagyon is érdekel engem, ez a rövid leírás pedig minden olyasmit ígért, ami vonzó számomra - tehát az, hogyan fut be egy zenekar és milyen irányt vesz ezután az életük. Úgyhogy maximális lelkesedéssel vetettem bele magam a könyvbe.


A Hollow Creek Akadémia, na meg az időközben elolvasott Cleadur - Dobszó a ködben is hozzátett ahhoz, hogy a bandákkal foglalkozó könyveket szívesen kapjam elő a jövőben és úgy néz ki, hogy a két regény által teremtett jövőt élem, mert a Wonderland is emiatt került fel a várólistámra és olvastam végül el. A fülszövegének megismerése közben emlékeztem még a két előd hangulatára, jó a hibákra is mondjuk, de elmondható, hogy azért egy emlékezetes olvasásélménnyel gazdagodtam általuk és ezt újra át szerettem volna élni. Plusz az sem elhanyagolható, hogy a két korábbi regény óta érdeklődéssel fordulok a zene téma felé könyves szinten, bár bulvárújságokat továbbra sem olvasok.

A klip plakátja
Forrás
A történet főszereplője Ádám, aki jómódú szülei egyetlen gyermeke. Egy sóstói nyaralás után a fiatal szereplő megváltozik, egy idősebb srác hatására a zene rabja lesz és igazi kamasszá válik a magába fordulással és a szülőkhöz való kritikus hozzáállással. Bár a tinédzser éveket az otthoni helyzet sem segíti, mert a szülei elválnak, de ő halad tovább rendíthetetlenül az önmaga számára kijelölt úton: semmi mással nem törődik, csak a saját maga teremtette világgal. A gimnáziumban találkozik Dogival, akiben szinte önmagára ismer a másik zeneőrülete miatt. Egyik nap pedig egy szinte lehetetlen ötlet fogalmazódik meg fejükben: mi lenne, ha nemcsak a hallgatás örömében osztoznának szereplőink, hanem összeállnának egy bandává és ezután ebből élnének meg?
,,Az a megszállottság, ami mindkettőnkben ott munkált, valahogy kölcsönhatásba lépett egymással, és működni kezdett..."
Ennél a könyvnél sem könnyű a helyzetem, ha a cselekményt és annak a sebességét kell értékelnem, mert a regény annyira nem izgalmas, tehát nincs tele akcióval és inkább az volt az érzésem, hogy a pörgős történések helyett a szerzőpáros azt az életérzést akarta átadni, amely a fiatalságot jellemzi - a mindent magasról hozzáállást illetve a közönyt - és inkább koncentráltak az üzenet átadására, mint a karakterek árnyalására.

A szerzőpáros néhol elég érdekes megoldásokkal mutatja be a sztorit. Ilyen például az, amikor a regény elején járunk és Ádám jelen idejű szála áll a középpontban, de az írók visszatérnek a múltba, hogy megmutassák hogyan jut el a jelen éppen aktuális pontjáig és hogy hogyan indult el az ahhoz vezető úton. Majd ha elértük a jelen időt, folytatódik a narráció pontosan addig, míg valami ilyenféle szituáció nem kerül elő újra. Ezzel a hurkos elbeszélésmóddal nekem nem igazán akadt problémám, bár nem szokványos az biztos, bár talán nehezebbé teszi a befogadást. Azzal viszont több baj van, hogy a narrátor ide-oda ugrál az időben és ezzel kuszává teszi a szöveget, illetve a regény stílusa sem olyan könnyen fogyasztható, mert tele van káromkodásokkal - azokat én pedig nem igazán kedvelem - na meg olyan szavakkal, amelyekkel korábban soha nem találkoztam - pl. kanyhalhatott - és ezek ki-kidobálgattak a világból.
,,Teljesen le voltam taglózva. Eddig még csak hasonlót sem láttam. Csak koncertet meg házibulit, ez viszont egyikre sem emlékeztetett. Olyan volt, mint valami titkos mozgalom. Underground."


Tetszett nekem néhány leírás, például amikor megtudtam, hogy Ádámnak milyen érzései vannak mikor tolja a zenét, bár itt a legnagyobb bajom azzal van, hogy nem részletes. Bírtam az egészben még a megszállottságot, kb én is így viselkedem, mikor a blogom na meg a könyvek szóba kerülnek - kb a nap huszonnégy órájában - úgyhogy ez ismerős illetve kedvelt elem volt. Ezeken kívül nagyon bejött a regény sok tanulsága, amelyet akár ez a kép is összefoglalhatna itt jobbra.

De inkább az álmok megvalósítása illetve az útkeresés téma, na meg az, hogy a jövőnk, az elképzeléseink nem úgy alakulnak, ahogy azt fiatalként elképzeljük. Ezen kívül szó esik a zene összehozó- és tartó erejéről is, bár ennél a pontnál nem teljesen azt adja a könyv, amit vártam tőle, mert nem egy szép érzelmi kötődés kialakulásáról szól a történet.
Ezt, ami köztük van, nem éreztem igazi barátságnak hiszen az egy dolog, hogy a zene által lesznek jóban Dogival, de a kapcsolatuk csak ezen alapszik. Sajnos itt nagyon sok önzőség, a másikra oda nem figyelés akad, na meg ez nem az az örökké barátok nevű rózsaszín szívecske formáció, ebben több a realitás, mint szeretném, hogy legyen.

Ehhez társulnak a további problémák, például a szürke élet lehetőségének elutasítása, a karrier és a család szembeállítása és ezekkel az írók nem igazán foglalkoztak bár ez szerintem szándékos volt, nem hiba. Úgy érzem, hogy itt inkább Ádám nemtörődöm jelleme érvényesül igazán és az egésszel azt sugallják, amit a zenével képviselnek a saját korosztályukban - tehát a közönyt - hogy pont annyit törődnek az emberek egymással mint amennyit Ádám megtudott mások problémáiból. A zenéjük sikere is bizonyítja, hogy egy egész korosztály vevő erre a ,,mindent leszarok" érzésre.
,,Én voltam a kreativitás, Dogi meg az ambíció."
A szereplők közül Ádám a legrészletesebb. Bajai nem igazán olyan súlyúak, mint amikkel másoknak szembe kell nézni mert akad nála is durva eset de azt legtöbbször magának köszönheti és elég sokszor csak nyafog. Még mindig csak SPOILER (jelöld ki hogy olvasni tudd) Dogival SPOILER VÉGE tudok egyetérteni, hogy a srác egy elkényeztetett úrigyerek és az érintett egyáltalán nem tesz semmit azért, hogy ez a kép változzon.
Ádámon kívül senki más nem került a középpontba, vannak érdekes történetkezdemények, de mégis szerintem jobbá tette volna a regényt ha a mellékkarakterek szála jobban kibomlik. Pl Ádámon kívül engem még Dogi érdekelt igazán és hogy mi az amit rejteget, de sajnos róla sem tudtam meg sokat. Ez pedig szerintem megint nem hiba, hiszen jelentheti a mai barátságok felszínességét is, mert azért valljuk be, néha pont ennyit lehet tudni a másikról. Én egyébként Dogival jobban tudtam azonosulni, Ádámmal iszonyúan nehéz és nekem nem is sikerült, hiszen ő az aki nagyképűen jelenti ki tinédzserként, hogy ,,majd eltartja magát" amin én bevallom egy jóízűt kacagtam először és ezt mondtam: ,,Üdvözöllek az álmaidban!" de utána meg a feneke alá toltak egy házat... és ennek ellenére egész végig tolja azt az idegesítő hisztit, hogy neki milyen rossz. Egyszerűen nem tudtam komolyan venni később sem. Viszont Dogit igen, mert ő az, aki a képességei miatt jutott el oda ahol van és neki sokkal rosszabb helyzetből kellett valamit teremtenie, mint Ádámnak. Persze a jelleme nem feltétlen tiszta, de sokkal elfogadhatóbb, mint a társáé.

Szerintem sokkal több a tudatos szerkesztés a regényben, mint ahogy azt elsőre gondolná az ember ezért is adok annyi pontszámot, amennyit (8 pontot).
Ahogy gondolkodtam a történeten, rájöttem, hogy ez az ábrázolás simán elmehetne akár az én generációm görbe tükrének is. Kiveszett belőlünk a mások problémája iránti érzékenység és a Wonderland ezt jól megragadja.


10 / 8 pont

Amiben a Wonderland erős:

- görbe tükör
- a banda életének bemutatása

Amiben nem az:

- nem igazán tudtam itt elviselni Ádámot 
- néha fogalmam sem volt ki mit és miért csinál
- kuszaság, sok káromkodás

Ha tetszett a bejegyzés, itt lehet megrendelni a regényt:


A Wonderland a Bookline Könyvek jóvoltából jelent meg 2015-ben.


Ezek is tetszhetnek még: (katt a képekre a molyos adatlapért)


A Wonderland Projekt:

A szerzők fejéből pattant ki a gondolat, hogy megpróbálják menet közben megragadni a változást, az átmenetiséget. A gyerekkor és a felnőttkor közt húzódó „senkiföldje”, a generációk között húzódó űr: ez a Wonderland.

A közös vállalkozás egy könyvvel indult, de aztán sokkal több lett belőle. A Wonderland Projekt egy összművészeti kezdeményezés, amely az irodalom, a zene, a film és a képzőművészet nyelvén igyekszik kibeszélni az átmenetiséggel járó stresszt.


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Ádám már gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz. De ahhoz, hogy ez valóra válhasson, előbb meg kellett ismernie Dogit. Miután egymás mellé keverednek a suli udvarán, a két fiú hamar rájön: nemcsak a zene iránti rajongás közös bennük, de személyiségük is kiegészíti egymást. Ádám érzékeny és kreatív, míg Dogi vérbeli showman, aki épp eléggé gátlástalan ahhoz, hogy elérje, amit akar.
A két barát összehoz egy amatőr zenekart, amely néhány klubkoncert után igazi közönségkedvenccé válik. A sikerrel együtt persze a jóakarók, az irigyek, a mentorjelöltek és a nagy riválisok is feltűnnek az életükben, így miközben Dogiék a budapesti klubokból feljutnak a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadaira, a barátságuk is komoly szakítópróba elé kerül.
Vajon megéri mindent feladni egy álomért?
Ádámnak döntenie kell, mi az, ami igazán fontos a számára.
De bárhogy is dönt, onnan már nincs visszaút

A Wonderland a 2000-es évek elejének underground zenei világában játszódó történet. Generációs regény szenvedélyről, barátságról, szerelemről és árulásról. Sok zenével.
A Wonderland ugyanakkor több mint egy könyv. A regényben szereplő zenekar slágerét, a What do you really wanna sayt a Petőfi Rádió játssza, a dalhoz készült videoklip pedig már látható a YouTube-on.
Angyalosy Eszter kulturális antropológusként szerzett doktori fokozatot, a populáris irodalom az egyik szakterülete. Szerkesztőként számos hazai sikerkönyv szerzőjének munkáját segítette. Baranyai Ákos, a.k.a. DJ Future, az Irie Maffia kultzenekar oszlopos tagja, de DJ-ként önállóan is gyakran fellép. Partysorozatot szervez, alapító tagja és menedzsere a Bupino nevű underground rapformációnak.
Szerző: Angyalosy Eszter, Baranyai Ákos
Sorozatcím: -
Sorozatcím (kiadói): -
Cím: Wonderland
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -
Kategóriák: kortárs, underground
Fordító: -
Oldalszám: 308 oldal
Kiadó: Bookline Könyvek
Megjelenés: 2015
Ár: 2.990 Ft


   




Lesd meg őket is!

0 megjegyzés