10

Nyáry Krisztián: Igazi hősök - 33 magyar története

,,Akik szembe mernek menni a többséggel, és akkor is helyesen cselekszenek, ha kisebbségben maradnak."


Sorozat: -


Az Így szerettek ők második része óta enyhe hiányt éreztem, amelynek tényleges volta akkor tudatosult bennem, mikor megláttam, hogy megjelenik egy újabb történetgyűjtemény a szerzőtől és fellelkesültem. Emlékszem még milyen volt az előző könyve - illetve az egyetlen amit olvastam, hiszen tartalékolni kell ínségesebb időkre az első részt - és hogy pont áprilisban forgattam, az enyhe tavaszi időben, mikor a boldogsághoz elég csak kilépni a szabadba, hát még ha nagy irodalmi alakjaink életútját is magunkkal visszük. Bár sajnos most az idő nem segített, mert télen mélyedtem bele a kisebb szösszenetekbe, de a hatásfoka és az a léleksimogató és felemelő érzés maradt. Nagyon kíváncsi voltam most milyen történeteket mutat meg a szerző számomra, neki mit jelentenek a hősök, hogy számomra ki lesz az és egyezni fog-e a véleményünk?

Az alap: Nyáry Krisztián most harminchárom magyar ember életútját hozta el, akik eltértek az átlagtól és nem hódoltak be semmilyen rezsimnek. Különleges emberek ők, hősök, akik kitartásukkal legyőzték korukat és határaikat, eredményeik pedig elképesztőek. A szerző szubjektíven választott ki néhány utat, amelyet kategóriákra osztott, úgymint: a Teljesítmény és a Tudás Hőseire; a Katona -, és az Építő hősökre; A vagyon, A művészet, A tanítás és gondoskodás, A jogkiterjesztés illetve Az erkölcs hőseire, utolsóként pedig az Embermentő hősökre.
,,Ebben a könyvben olyan magyar emberekről írok, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték."
A fentebb leírt csoportok sokszínűségén is látszik, hogy a szerző különféle embereket válogatott be a kötetbe akiknek életútjai nem kapcsolódnak egymáséihoz, maximum annyiban, hogy...
,,Ha egyáltalán összeköti bármi a hőseimet, akkor az mindössze annyi, hogy a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett."
Elég izgalmas utazás volt az olvasás azt meg kell hagyni és bár a kötet elején - pontosabban az első életnél - azt hittem nem fogunk egymásra találni, de szerencsére hamar kiderült, hogy csak a sport nem annyira az én asztalom minden más igen, bár ha az első hősömet kell kiválasztanom - illetve nem kell de fogok - akkor az nem lehet más csakis Papp László, akinek története a kitartásról és béketűrésről, illetve arról szól, hogy emelt fővel kell viselni minden sérelmet. Az első női olimpikon karaktere sajnos nem került közel hozzám, de alapból ő is érdekes.

Az emberek életén keresztül az olvasó egy korképet kaphat, főleg a huszadik századról és a történetek java része ezért az egyén szembenállása a társadalommal típusú konfliktus, alig akad olyan - egy vagy kettő - esszé, amely egy nyugodtabb élet lehetőségét vázolja fel, hiszen ez a könyv a történelem szégyenfoltjaival és fájdalmával telített. Ám nemcsak ennek a századnak a ,,gyümölcse" kerül a kötetbe, hiszen a szerző visszanyúl a tizenkilencedikbe Semmelweis Ignácig és számomra ő volt a második nagy alak, akinek sorsát megsirattam. Semmelweis az a tudós, akinek nem hitt senki és ha muszáj lenne egy kedvencet választani az Igazi hősökből, ő lenne az, mert a saját elveiért küzdött és nem hajolt meg a gőgös professzorok előtt, semmi nem tudta eltéríteni az útjáról.

Ganz Ábrahámé a harmadik olyan történet, amelyet nagyon szerettem és megindított, mert ő a kockáztatás mestere, talán pont olyan amilyen én sosem leszek, és aki a siker ellenére önmaga maradt és nem felejtette el honnan jött, szerintem ez pedig fontos és szem előtt tartandó mindenki számára.
,,...és higgyétek el, ha az ember valamihez fog és nem sikerül, még nem kell kétségbeesni; a türelem, bátorság és kitartás az ember boldogulásának hatalmas segítői, akinek pedig nincsen jövőjébe vetett reménye, azt sajnálni lehet."  
A könyv olvasása közben folyamatosan azon gondolkodtam, hogy ki a hős? Mitől lesz hős a hős? A körülmények teszik azzá? Vajon van-e olyan kiemelkedő személyiség a kötet későbbi részében, akinek az élete nem volt olyan nehéz és viszonylag nyugodtabb körülmények között is tisztelendő példává vált? Mintha Nyáry Krisztián tudta volna hogyan fogok gondolkodni, mert egy viszonylag nyugodtabb életet is megmutatott hogy a végén arconcsapjon a valóság és ezért az én a negyedik ,,hősöm" Kner Izidor lett, aki szorgalomból építette fel birodalmát, hogy... hát... utána megszakadjon a szívem érte.

A szerző különféle csoportokból hoz példát érzékeltetve azt, hogy a megfelelő kitartás, hit és akarat meglétével bárki elérheti a céljait, nem kell ahhoz szuperképességekkel rendelkezni és úgy vettem észre előtérbe helyezte az elfeledett vagy éppen híresebb társaik mellett háttérbe szorult embereket. Ha pedig a háttérbe szorult emberekről van szó, egyszer az egyik tanárom megjegyezte mikor tanította nekünk Kodály vagy Bartók munkásságát, hogy jó, jó ott vannak a nagy emberek, de mindenki elfelejtkezik arról, hogy nekik is voltak tanáraik és szemléletükkel formálták elődeinket és eszméikkel vezették az úton. Ilyen az ötödik hős története is, akinek az élete szintén viszonylagos nyugalomban telt, de nagy elméket adott a világnak. Lehet, hogy a sok jó élmény miatt - tehát hogy nekem szerencsém volt a tanáraimmal - választottam Rátz Lászlót, aki az egymáshoz való emberséges hozzáállás példája, aki tudta hogyan kell tanítani a fiatalabb generációt és hogyan ébressze fel bennük a tudásszomjat. Lehetséges, hogy az emlékem miatt hatott rám erősen a történet és azért, mert a szerző megválaszolta a kérdésemet: igenis, lehet olyan személyből is hős, aki nyugodt életet élt.

De persze utána rájöttem, hogy rossz volt a kérdésem. Nem a rossz körülmény a fontos, nem az hogyan állít valaki elé akadályt egy hatalom vagy bárki más emberfia, hanem az, hogy az ember felismerje a szükséget és mindent megtegyen annak érdekében, hogy segítsen másokon, ne hátráljon meg ha emberéletek forognak kockán és tegye jobbá a világot. Számomra ez a kötet üzenete és ezzel a tanulsággal ért véget a könyvbeli utazásom története is.
,,Semmivel sem csináltam többet, mint amit minden istenfélő, tisztességes ember megtett volna."
Még mindig tartom azt, hogy a szerzőnek nagyon szimpatikus a stílusa és úgy tud mesélni, hogy az ne legyen unalmas, pedig az Igazi hősök nagyon informatív és bőven tartalmaz olyan adatokat, amelyeket eddig nem tudtam, sőt olyan emberekről van szó, akikről még nem hallottam és simán beleeshetne abba a hibába, hogy túl részletessé és túlságosan sokká válik, de Nyáry Krisztián ahogy az Így szerettek őkben, itt is képes megragadni a lényeget és azt úgy átadni, hogy bátorító és lelkesítő legyen az olvasó számára. Emellett él még az a megállapításom, amit korábban tettem, mégpedig az, hogy az idézetek és a különféle dokumentumokból idézett részletek alátámasztják a mondanivalót és mivel tartalommal töltik meg azt, így az érzelmi hatás sem marad el. Néhányszor könnyes lett a szemem, fájt a sorsok alakulása és az hogyan múlik el egy kivételes ember.
,,Ha minden magyar elmenne, és ha egyszer szükség lesz ránk, nem lesz otthon magyar."
Érzelmileg megterhelő és egyben felemelő, bátorító a könyv, még több ilyet! Mert erre szükség van! Vannak akinek ez hiányzik, akik az olvasmányból merítenek erőt és kell a biztatás, a jó példa, hogy rajtunk múlik minden és alkothatunk nagyot és maradandót! Hiszen ezért érdemes élni.

Szerintem ha megvan 2015 legrosszabb könyve, akkor meg van a legjobb is, méghozzá Krisztián üti a mezőnyt, és ennyi érzelmet még nem igazán váltott ki belőlem egy könyv sem, pedig azt hittem, hogy az Így szerettek őket már nem tudja felülmúlni. És még mindig szívesen beülnék Nyáry Krisztián óráira, egy percig nem unatkoznék.

10 / 10 pont

Ajánlom azon olvasóknak, akik szeretik a történelmet, mert érdekes adalék lehet a számukra. Viszont mindenkinek különböző lesz a Hős képe mert nem vagyunk egyformák és lehet hogy más olvasóra nem fog így hatni a kötet, viszont mégis ezt kívánom, hogy aki olvassa, találjon benne vigaszt és követendő példát! Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet!

A Corvina Kiadó jelentette meg az Igazi hősöket 2014-ben gyönyörű kiadással, ahogy megszokhattuk tőlük, egyszerűen csak pillázom milyen szép ez a kötet.

Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Nyáry Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweiss Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim."
Nyáry Krisztián
Szerző: Nyáry Krisztián
Sorozatcím: -
Cím: Igazi hősök
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -
Műfaj: ismeretterjesztő, életrajz
Fordító: -
Oldalszám: 248 oldal
Kiadó: Corvina Kiadó
Megjelenés: 2014
Ár: 4.500 Ft


    




Jelölések: 

2015 - legszebb kiadás
2015 legszebb léleksimogató története
2015 - az év könyve


Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Az értékelésed után egyértelmű, hogy el fogom olvasni.
    Egyébként pont ebben a félévben volt, hogy a Hőskeresők című filmről írtam beadandót, és az egyik tanárom ennek kapcsán felvetette, hogy szükség van-e egyáltalán hősökre. Hasonló választ adtam, mint te ebben a posztban, és ő egyet is értett vele, de hozzátette, hogy egy olyan kultúrában, ahol nem uralkodnak szélsőségek, nem megy csodaszámba az alapvető emberi jogok érvényesülése és a problémákat kulturált vita formájában oldják meg, az emberek nem igényelnék a hőst, mert nem lebeg felettük valami nagy rossz, amivel az erkölcsi tisztaságuk érdekében szembe kell szállniuk. Nagyon érdekes volt, elgondolkodtatott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Bocsi a késői válaszért, nem igazán jutottam a blogomhoz mostanában.
      Örülök, hogy el fogod olvasni! :)

      Köszi a kommentet! Ez egy nagyon érdekes kérdés. :)

      Törlés