Várólistás szerda #20 - A láthatatlan őrző

A most következő regény egy spanyol thriller én pedig az ilyen különlegességeknek nem tudok ellenállni különösen ha ennyire jó a fülszöveg. Főleg a lentebbi, dőlttel szedett rész az, ami meggyőzött, arról hogy nekem ezt olvasnom kell!



Adatok:


Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Sorozat: Navarra-trilógia #1.

ISBN: 978-615-5334-16-0

Kötésmód: fűzve

Oldalszám: 336 oldal

Ára: 3490 Ft

Megjelenés: 2014. október 09.



Ismertető:

Dolores Redondo a legutóbbi időszak egyik legnagyobb irodalmi meglepetése és üstököse. Megteremtette a detektívregény új típusát, amely ötvözi a pszichológiai thriller, a bűnügyi történet és a legenda elemeit.

Az angol és skandináv krimithrillerek mellett a magyar olvasó ritkán vehet a kezébe spanyol krimit. Most egy trilógia első kötetét olvashatjuk, amely Spanyolország északi részén, a baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgy erdeiben, falvaiban játszódik. A helyiek a mai napig megőrizték saját kultúrájukat, amelyben keveredik az ősi baszk mitológia, a kereszténység és a mágia. Ezt a sajátos kultúrát mutatja be Dolores Redondo írónő regényébe ágyazva a thriller klasszikus elemein túl olyan természeti leírásokkal, pszichológiai elemekkel dúsítva, hogy ezzel egy csapásra a műfaj kereteit feszegeti. Sikerét mutatja, hogy megjelenése után hazájában azonnal sikerkönyv lett, és a 2011-es frankfurti könyvvásáron versengtek érte a kiadók. Azóta 25 országban adták ki osztatlan sikerrel. Nemrégen a trilógia filmjoga is gazdára talált. A film sikerében is reménykedhetünk, hiszen az egyik producer nem más, mint Peter Nadermann (A tetovált lány); a gyártó pedig a Constantin Film (A parfüm és az idei Pompeii filmek készítője).

Egy kis navarrai településen a Pireneusok lábánál rábukkannak egy kamaszlány meztelen holttestére. A nyomok bonyolult indíttatású, misztikus elemekkel fűszerezett rituális gyilkosságra vallanak. Hamarosan kiderül, a környéken sorozatgyilkos garázdálkodik, akit meg kell akadályozni abban, hogy rettenetes küldetését végrehajtsa.

Erre az embert próbáló feladatra vállalkozik a fiatal, de már az FBI-nál is tapasztalatot szerzett Amaia Salazar felügyelőnő, aki maga is a környékről származik, és a könyv többi hőséhez hasonlóan viseli családjának és saját múltjának terhét.

Az izgalmas, fordulatos krimi varázslatos tájakra kalauzolja az olvasót. Megelevenednek előttünk Baszkföld ősi hagyományai, a jóságos erdei szellemekkel, boszorkányokkal, a föld anyaistennőjével, a pogány és keresztény rítusokkal és mindenekelőtt a természet rendjének feltétlen tiszteletével.

A cselekmény kibontakozásától nemcsak a tettes identitásának felfedését várjuk, hanem érdeklődéssel követjük Amaia és közelállói útját is.  Az elismert és tehetséges felügyelőnő saját bevallása szerint nem hisz a mágiában, mégis szembesülnie kell saját médiumi képességeivel. Egy gyermekkorában elhangzott jóslatot beteljesítve érkezik most vissza szülőfalujába, hogy a munkája révén szembesüljön saját démonaival is. E kísértetek nemcsak a kislányként elszenvedett traumákat, vagy a várva várt és egyre késő anyaságot jelentik: főhősünknek kollégái és saját nővére féltékenységével is meg kell küzdenie. Küldetésében segíti a szerető és mindig mellette álló amerikai férj, és a vidék bölcsességét megtestesítő kártyavető nagynéni. A bonyodalmat egyaránt meghatározza a régóta érő és most kibontakozó családi dráma. Ahogy a történetbe újabb és újabb szálak fonódnak, Amaia nemcsak hivatását teljesíti, de önnön problémáinak megértéséhez és megoldásához is közelebb kerül.

E sokféle cselekményréteg együttesen jelenik meg a műben, és ez a teszi eredetivé e sokszínű olvasmányt, amely a végkifejletig fenntartja az olvasó érdeklődését.

A láthatatlan őrző 14 hónapja a spanyol bestseller-listán szerepel.


Díjak és elismerések:


A legjobb spanyol regény, 2013 (la Vanguardia spanyol újság)
Az év legjobb spanyol regénye, 2013 (Continuará - a Spanyol Televízió /TVE kulturális programja)
A nyár 10 legjobb krimije (Le Figaro francia magazin)
Ezüsttoll (Silver Quill) Díj, 2014, Baszk Könyvterjesztők Egyesülete
A legjobb regény, 2013 (irodalmi blogokon folytatott szavazás eredménye, Creatio Social Media)


Egyéb információk:


- Eddig több mint 30 külföldi kiadó vette meg a jogok a regények megjelentetésére, többek között olasz, francia, lengyel, japán, koreai, norvég és kínai nyelven.
- A láthatatlan őrző 14 hónapja a spanyol bestseller-listán szerepel.
- A filmadaptáció jogait Peter Nadermann szerezte meg.
- A regények sikerének köszönhetően 70%-kal nőtt a baszkföldi Baztán-völgy turisztikai forgalma.
- 2014 februárjában mindkét cím négy hétig vezették a fikció eladási listákat, eddig több mint 250 000 példányt adtak el a két kötetből együttesen. A láthatatlan őrző esetében 21, A csontok öröksége (A trilógia 2. kötete) esetében 9 utánnyomás látott napvilágot.
- A harmadik kötet (Áldozat a viharnak) idén novemberben jelenik meg spanyol nyelven.


Vélemények A láthatatlan őrző című könyvről:


"Kevés olyan regénnyel találkozunk, amelynek minden lapján megjelenik ez a varázslat, ez a csoda, amelynek köszönhetően megbabonázva szükségét érezzük, hogy megtudjuk, mi is van a következő oldalon, mi következik. Meggyőző és kemény. Ki ne hagyjátok!
El Periódico

"A regényíró, aki bestsellerével kilépett az ismeretlenségből.
El País

"Tünemény debütálás az övé. Kevésszer találkoztam hasonló regénnyel. Fussatok, olvassátok el és élvezzétek!
Libros y Literatura

"Elizondót hatalmába keríti a félelem. A festői navarrai települést választotta Dolores Redondo regénye, A láthatatlan őrző helyszínéül: a mű az év egyik leginkább várt könyve, amelyre már fél-Európa megszerezte a jogokat.
ABC.es

"A szerző sose gondolta volna, hogy a baszkföldi Baztánban játszódó regényéből nemcsak trilógia lesz, hanem jelentős nemzetközi várakozásokat ébreszt.
EL Diario Vasco

"Olykor úgy érzed, hogy különös, nagy kaliberű könyvet tartasz a kezedben,velem ez történt A láthatatlan őrző esetében. A thriller, mitológia és családtörténet e keveréke egy olvasót sem hagy közömbösen.

,,A láthatatlan őrző, amellyel Dolores Redondo debütál a noir műfajban, fantasztikus. Az első oldaltól fogva rabul ejt, nem tudod letenni, és amikor vége van, már várod a folytatást.
El País

A cselekmény bonyolultságának és a jellemábrázolás lélektanának köszönhetően nehéz lenne találni olyan szerzőt, aki hasonló erővel és eredetiséggel robbanna be a bűnügyi thriller műfajába, mint Dolores Redondo.
La Razón

A láthatatlan őrző azért jött létre, hogy az első oldaltól az utolsóig magával ragadja az olvasót, aki türelmetlenül várja a következő fejezetet.
Diario de Noticias

A láthatatlan őrző rendelkezik az összes olyan jellemzővel, amelyek szükségesek egy új, egyedülálló és eredeti thrillerformátumhoz. Valóban örömmel dolgozom majd ezen az ígéretes projekten.
Peter Nadermann producer, aki megszerezte a jogokat a film forgatására

Dolores Redondót a spanyol regény egyik mérföldkövének tekinthetjük.
El Mundo

Kemény és brutális. Ne hagyd ki!
El Periódico

Izgalmas, csábító, szakértelemről tanúskodik, jól szerkesztett, visszafogott, egyedülálló és friss.
El Periódico

A félelemhez való visszatéréstől való félelem regénye.
La Vanguardia

Dolores Redondo a legutóbbi időszak egyik legnagyobb irodalmi meglepetése. Mi is a sikerének titka? Az, hogy megteremtette a detektívregény új típusát, amely ötvözi a pszichológiai thriller, a bűnügyi történet és a legenda elemeit.
Mía

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés