4.5

Trónbitorlók

Fülszöveg:

Végeztek a királlyal. Kerestek két bűnbakot. Rosszul választottak.


Ez a könyv nem a legyőzendő, ősi gonoszról vagy egy bosszúálló árváról szól, csupán két fickóról, akik rossz időben rossz helyen találták magukat… Royce Melborn a hétpróbás tolvaj, és kardforgató társa, Hadrian Blackwater Riyria fedőnéven cselszövő nemesek veszélyes és lehetetlennek tűnő megbízásait vállalja el, amivel messze földön hírhedté váltak. Mígnem egy legendás kard ellopása ürügyén csapdába csalják őket, hogy bűnbakként rájuk fogják a király meggyilkolását. A kivégzés elől csak úgy szabadulhatnak, ha végére járnak a királyokat és királyságokat porba sújtó ősi rejtélynek…



A Trónbitorlók a magával ragadó Riyria-krónikák első kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-jévé vált.


Az olvasási vágy a fülszöveg elolvasása után jött, olyan Trónok harca hangulatom lett tőle, bár kijelenthetem (most hogy elolvastam a könyvet) semmiféle hasonlóság nincs a fentebb említett regénnyel csak a műfaja ugyanaz maximum. Szóval szerettem volna elolvasni, érdekes ez a tolvajos szemszög és a királygyilkosság is. Mindig is szerettem az ilyen történeteket.

Mostanában nehezen olvasok fantasyt, a Trónok harcát sem sikerült még befejeznem, igazából a fantasykból az urban fantasyt szeretem most nagyon (jó ez most nem tartozik ide) szóval egy kicsit nehéz volt olvasni az elejét, de teljes mértékben megérte.

Az alap a fülszövegben olvasható, szerintem jól megfogalmazott ajánló (én is emiatt szerettem volna elolvasni) és egyszerűen felesleges újra leírnom, mert tökéletesen tükrözi a történéseket.

A világkidolgozás szempontjából igazából az író minimális információkat villantott fel, szóval volt szó elfekről akikből kétféle van: a vadelf és a ,,lusta" elf, vannak goblinok és egy varázsló Ezrahaddon (kicsit arabos a neve). Ezt egy picit hiányoltam, szóval ha már megemlíti akkor egy kicsit várnám, hogy találkozzunk is velük. Jó elfekkel találkoztak, a varázslóval is, de egy kicsit több esemény is lehetne velük kapcsolatban. Remélem a következő részekben egy kicsit kiszélesedik a világ és sokkal több lénnyel fogunk találkozni. Ha már fantasy, akkor legyen színes a világ.

,,- Novronról azt tartják, hogy Maribor fia, akit történelmünk legsötétebb óráján küldött el nekünk. Valójában hat igazi isten létezik. Erebosz, minden isteneknek atyja, aki egyben Elan világának is megalkotója. Három fiút és egy lányt nemzett. A legidősebb fia, Ferrol lett a mágia mestere és az elfek teremtője. Második fia, Dróm mesterember volt, aki a törpöket formálta meg. A legfiatalabb közülük Maribor, és természetesen ő teremtette az embert. Erebosz lánya, Muriel pedig az állatokat, a madarakat és a tengerben élő halakat teremtette."

Meg kell említeni a mitológiai részt, ami az egyik kedvencem volt. Nagyon nagyon szeretem ezt a magyarázatot, csak egy kicsit kevés az információ megint. Kár hogy 6 fő isten van, kicsit hiányolom a görögök gazdag mitológiai világát, bár nagyon hasonlít a történetükre a könyvben lévő. (Vérfertőzés, az apát legyőzik...)

,,Myron vállat vont.
- Minden elolvasott könyvre emlékszem.
- És minden könyvet elolvasott az itteni könyvtárban?
Myron feje biccentésével jelezte, hogy igen.
- Rengeteg szabadidőm volt rá.
- Összesen hányat?
- Háromszáznyolcvankét könyvet, ötszáznegyvenkét tekercset és ezerkétszáztizenhárom külön be nem kötött pergamenlapot.
- És mindegyikre emlékszik? 
Myron megint bólintott."

Nagyon kényelmes megoldást választott az író, amiért pluszpontot adok neki, méghozzá Myron karakterére gondolok. Ő a két lábon járó lexikon, könyvtáros volt és minden könyvet elolvasott ami a kezében megfordult és kívülről tudja is őket (a Fahrenheit 451-ben találkoztam utoljára ezzel a gondolattal) és ő mondja el lényegében a fenti mitológiai kis részt. Okos gondolat hogy beszélteti a karaktert és nem az író beszél hozzánk de emiatt is hiányoltam hogy az író közvetlenül szóljon hozzánk, bekezdésekben és nem párbeszédben. A vége felé meg is jelent ez a vonás, amiért ez nem számít hibának. Ugyanúgy a herceg, Alrik is ,,beszélő" karakter volt néha, de inkább a politikai témában.

A szerkezet egy kissé fura, mert az első rész elkülönül a többitől. Szóval az elején egy kis részt kapunk főhőseink életéből, mikor útonállók ütnének rajtuk. A fejezet másik részében pedig mások a szereplők, de később kiderül hogy ők is a Riyria áldozatai voltak. Ezeknek az eseményeknek később lesz értelmük. Amúgy talán egy kicsit olyan ,,rázódjunk bele a világba" szóval hangulatteremtő a kezdet ami jó volt.

Érdekesség: A barátom játszott a Witcher 2-vel és pont amikor a könyvben törpés (tényleg, törp is van benne!) jelenet volt, akkor ő is ,,szidta" a törpöket, mert meggyűlt velük a baja. Micsoda véletlen!

A karakterek szempontjából nagyon kedveltem a párost, Hadriant és Royce-t, méghozzá a néhol előbukkanó cinikusságukat. Mind egymással, mind másokkal szemben...

Lehet spoileres idézet:
,,Alrik morcosan nézett fel a tolvajra.
- Azt még hadd tegyem hozzá az igazság kedvéért, hogy királyi testőrnek nem valami jók.
- Ez az első napom - felelte szárazon Royce.
- És máris egy olyan börtönben estem csapdába, ahol nem múlik az idő. Reszketve gondolok rá, mi lenne, ha már egy egész hete ezt csinálná."

Alrik is gúnyolódik néha és a fenti idézetben is ő volt cinikus:
,,- Ezek szerint mégis csapda volt - szögezte le Alrik. Royce-hoz fordult. - Legmélyebb elnézésem, hogy kételkedni mertem jogos üldöztetési mániájában."

Hadrian karaktere árnyaltabb. Szóval benne jobban megvan az hogy jót tegyen a tolvajokra jellemző kapzsiság mellett, ő jobban kapható a jó tettekre amik néha balul sülnek el. Jobban megismerjük, mint Royce-t aki titokzatos marad akárcsak a tolvajok.

Kedveltem Ezrahaddont is, csak olyan furcsa hogy csak így kisétált a képből. Remélem még megjelenik!

Az író most jobban ráfókuszált az akcióra. Remélem a második részben többet tudunk meg a szereplőkről, bár a párosról biztosan mert róluk szól a sorozat.

A cselekményességnél a fentiből következik, hogy akció akció hátán volt és tényleg így van. A regény nagyon izgalmas és élvezet olvasni. Egyáltalán nem bonyolult és kellemes kikapcsolódást nyújt. Itt is kellemesen volt vegyítve a háttérinformáció és a cselekményesség leírása is, nem lassult le egyszer sem a regény.

A magyar kiadás nagyon igényes lett, tetszik a dombornyomott borító és azért tartós a puha kötés is. Kis képek formájában beraktam más országok kiadásait is. Az angol (itt balra) annyira nem illik a történethez, a másik sokkal jobb (kicsit fentebb). Viszont a magyar a pecséttel sem rossz.

A sorozat többi része már megjelent külföldön, az utolsó (a hatodik) idén januárban látott napvilágot. A második rész magyarul elvileg 2013 tavaszára várható. (A sorozat részei: http://www.goodreads.com/series/46127-the-riyria-revelations-original-versions)

Összesítés: 4,5/5 pont A fenti hibák miatt csak ennyit tudok adni és megszavazom a bizalmat a második résznek. Van ebben potenciál! Emellett nagyon jó volt olvasni, teljesen kikapcsolt és mostanában nagyon ritka ez, de le tudott foglalni.

Kedvenc rész: a mitológiás részek
Kedvenc szereplő: Hadrian

Nem kedvelt rész: -
Nem kedvelt szereplő: -



Eredeti cím: The Crown Conspiracy
Eredeti megjelenés: 2008

Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Fumax kiadó
Fordította: Makai Péter Kristóf
Oldalszám: 342 oldal




Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés