5

Partials - Részben ember


Fülszöveg:

Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő.


Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.



Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.



Amikor jó könyvet olvasok, olyan nehéz hosszú bejegyzést írni, itt is ez lesz a helyzet szerintem. Elöljáróban annyit tudok írni, hogy kellemes csalódás volt a regény.


Első találkozásunk szokás szerint a molyon történt, az angol kiadás borítóját láttam meg ami ugyanaz mint a magyaré és várólistára raktam. Mivel úgy gondoltam, hogy YA nem lehet annyira nagyszám. Mikor a Fumax kiadta pedig fellelkesültem, hogy húú de jó! Kiadták! És így jutottunk el napjainkig, amikor írom a bejegyzést. (Fáradt vagyok, bocsánat az esetleges hibákért!)

,,- Minden életnek más célja van, és egyesek könnyebben megtalálják az életcéljukat, mint mások. - Kira felé fordult, és kezében egy koriandergallyacskával határozottan gesztikulált. - A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy bármi legyen is az életed célja, nem ez az egyetlen választás előtted.
- Tessék?
- Akármiért legyél is itt a földön, akármiért is legyen bármelyikünk itt a földön, nem kényszerít minket a sors. Nem vagyunk bezárva. Te magad hozhatod meg a döntéseidet, Kira, és sose hagyd hogy ezt bárki is elvegye tőled."

A csalódásról kell még írnom, úgy általában véve. Eddig nagyon sok (szerintem sok) YA könyvet olvastam magyarul és sajnos a felhozatal nem annyira színvonalas. Egy kezemen megtudom számolni az olyan sorozatokat (még mindig YA-on belül) amire azt mondanám hogy érdemes volt kiadni, szóval már nem hittem el hogy van tökéletes vagy ahhoz közeli Young Adult. Akkor jött a Fumax kiadó és szépen áthúzta az eddigi ,,előítéleteimet" és megmutatta hogy igenis van igényes YA és nem csak egy "futószalagos" regények léteznek ebben a kategóriában, amiért külön gratulálok nekik: 1. hogy visszaadták a műfajba vetett hitemet 2. nagyon jó könyvet adtak ki! Dan Wells igenis tud írni!

Az alaptörténet nagyon jól van leírva a fülszövegben, erre most nem nagyon térnék ki, de a lényeg tényleg az, hogy az emberiség egy maréknyi csoportja küzd az életben maradásért Long Islanden. Megpróbálják megtalálni az RM ellenszerét, fenntartani a rendet és a látszólagos egységességet.
Az RM egy olyan vírus, amit a Részlegesek vetettek be még anno mikor kipusztult az emberiség 90%-a. Amúgy a Részlegeseket az emberek teremtették, szóval van nézeteltérés bőven.
Tetszik ez az alap. Maga a történet nem nyomasztó, viszont pl. a Szenátus viselkedése, némely megnyilvánulása miatt kellemetlenül éreztem magam és volt még pár ilyen rész. Wells nagyon jól kitalálta.

,,- Szükségem van egy vérmintára tőled - mondta Kira.
Marcus felhúzta a szemöldökét.
- Nem tudtam, hogy a kapcsolatunk már eljutott erre a szintre."

A szerkezete hagyományos, egy szemszögből látjuk a dolgokat méghozzá Kira gondolatait ismerjük meg  E/3-ban. A vége kellemes függővég, nem olyan nyomasztóan ,,most azonnal akarom a második részt" mert tudok aludni mellette, de azért bennem van egy nagy kérdőjel, hogy vajon mi lesz a második részben... Amúgy a vége... nem hiszem el hogy ezt kellett tennie.
A stílus nagyon gördülékeny, könnyű volt olvasni.

Szóval a háttérrel kapcsolatban meg kell említeni a virológia részét bár nem vagyok biológus nem volt sok és nagyon érthető volt a magyarázat, nagyon tetszett ez a rész.
Különösen tetszett a feszült társadalmi helyzet, a polgárháború csak egy hajszálon függ és a kormányzat megpróbálja megtartani a ,,békét", az egységességet de egy csöppet diktatórikus eszközökkel. Gondolok itt a Remény törvényre például. A nagy számok törvénye alapján ,,tenyészállatokként" kezelik a nőket és  a 18 évesen el kell menniük szülni. Hátha egyszer sikerül egy immúnis gyermeknek életet adni.
A Remény törvénnyel szerintem túllőttek a célon, durva egyáltalán már az is hogy bevezették.

Egy pestisbébi, Kira pedig az életét adná a gyógymódért, mindenre képes hogy az emberiség megmeneküljön. Bátor és elszánt. De erről később a karaktereknél. Ennyi a háttér és lényegében Kira személye mozdítja előre a történetet, kicsit olyan a szerepe mint Katnissnak a Futótúzben. Ő a láng és hatalmas tüzet tud kilobbantani egyetlen szikrával.

A kezdet is ütős, éppen egy szülésnél vagyunk, ahol az író megmutatja nekünk milyen komoly a dolog a vírussal és az utána lévő szöveget, a világkidolgozást ezzel teszi hitelessé, hiszen megmutatja nekünk hogy igenis hozzá mer nyúlni a szereplőihez.

- Haru még nem tudja, hogy elkereszteltem. És nem, én nem gyűlölöm a Részlegest. - Kira úgy látta, mintha Madison megvonná a vállát a sötétben. - Akármit is tettek a Részlegesek, tizenegy évvel ezelőtt történt. Ha ilyen sokáig tartanék haragot valakivel, ugyanolyan halott lennék, mint azok, akik távoztak közülünk. Nem akarok egy halott emberekkel teli világban élni."

A karakterek szempontjából nagyon szerettem ezt a regényt. Fő kedvenc Jayden volt, bár a lányok közül Kirát szerettem nagyon. Az a jó, hogy a könyv E/3, de megismerjük a többi szereplőt is nemcsak Kirát. Marcus néhány poénját és beszólását szerettem és a könyv feléig utáltam szegényt. Szerencsére észhez tért.
Haru az elején közömbös volt, de utána megutáltam. Gyáva féreg.
Samm nem annyira lett kedvenc, nem ismertem meg jobban. Remélem a második rész kárpótolni fog.
Jaydent nagyon szerettem, ő volt a fő kedvenc.

,,- Nos, hát akkor azt hiszem, köszönettel tartozunk, amiért nem lőtt le senkit - mondta Marcus. -Az én hozzájárulásom abban merült ki, hogy ne vizeljem össze magamat. Ráértek később megköszönni."

Pozitívum az egészből hogy a világkidolgozás nagyon jó. Kaptunk egy normális főhőst, aki használja az eszét, nem nyavalyog és teljes mértékben emberi vonásokkal rendelkezik. *SPOILER* Már amennyire az lehet. Ezzel kapcsolatban: ha részleges, akkor az embereknél sosem volt orvosi vizsgálat? Egyáltalán nem mutatták ki? Vérvizsgálat sem volt? Ennyi probléma jutott eszembe ezzel a fordulattal kapcsolatban. *SPOILER VÉGE* (Kihúzás eltűntetése: jelöld ki a szöveget.)
A világkidolgozás hihető, megállja a helyét!

Nem annyira tömör a cselekményesség, ami nagyon jót tett a könyvnek. Megfelelő arányban van a világkidolgozás, a háttérinformáció és maga az izgalom. A könyv közepénél egy kicsit lassul a tempó, Kira megpróbálja kinyomozni az RM titkát és egyéb orvosi vizsgálatok kerülnek előtérbe, előtte és utána pedig jellemző a versenyfutás az idővel de sosem lesz egyikből sem túl sok vagy éppen túl kevés.

A könyv félig kiszámítható. A vége nem lepett meg, bár jó disztópiához híven keserédes befejezést kaptunk, nem fogok spoilerezni pedig azért tudnék panaszkodni az írónak!
*SPOILER* Na jó mégis leírom, célozgatással.
A szereplő halála meglepett, viszont az nem hogy Kira megtalálta az RM ellenszerét. Olyan nagy hévvel kereste, hogy ez biztos volt. 
*SPOILER VÉGE*

A kiadás nekem nagyon tetszik, nagyon tetszik a dombornyomásos borító. Alapból tetszett az angol, de ezzel az újítással sokkal szebb és jobb lett. Puha a könyv, bár úgy látom hogy nagyon masszív darab, nem fog ok nélkül hullani belőle semmi.

A borító maradt, nagyon tetszik még mindig. Van itt oldalt egy német kiadású borító, na az szerintem nem jó, sokkal jobb a magyar.

A goodreads szerint a következő rész 2013 februárjában fog kijönni, Fragments címmel. Remélem a magyar kiadás gyorsan követi majd a megjelenést. Húúú már alig várom, remélem sikerül megtartani a borítót!

Hozzá tartozik még egy kis rész (http://www.goodreads.com/book/show/13645264-isolation) Elszigetelve (nem hivatalos) címmel, a 0.5-ös részként feltüntetve, egy 75 oldalas kis novella, egy elfeledett történet a Részlegesek és emberek háborújából.

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Nem vagyok sorozatgyilkos (http://moly.hu/konyvek/dan-wells-nem-vagyok-sorozatgyilkos) milyen lehet.


Összesítés:

5/5 pont Nem találtam benne hibát, izgalmas volt, ld. fentebbi vélemény. :)

Kedvenc rész: az egész :)
Kedvenc szerplő: Jayden, Kira

Nem kedvelt rész: -
Nem kedvelt szereplő: Haru



Eredeti cím: Partials
Eredeti megjelenés: 2012

Magyar megjelenés: 2012 (nagyon gyors volt a kiadó)
Kiadja: Fumax kiadó
Fordította: Bayer Antal
Oldalszám: 456 oldal




Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés